Dostupni linkovi

Još nije otkriveno ko je ubio gardiste


Od pogibije gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića prošlo je više od godinu i po dana, međutim ovaj slučaj, uprkos velikom interesu javnosti da se zaista sazna šta se događalo 5. oktobra 2004. godine u topčiderskoj kasarni – još uvek nije dobio svoj epilog, što pojedine analitičare navodi na zaključak o postojanju želje da ceo slučaj padne u zaborav.

Prvobitna verzija događaja, koju su javnosti prezentovali predstavnici vojske, govorila je da su vojnici pucali jedan u drugog. Vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić tada je rekao:

„Sve čahure koje su tamo nađene su od te dve puške. Meci su ispaljeni i iz jedne i iz druge puške. Znači, nije pucala samo jedna puška, pucale su obe puške.“

Roditelji nastradalih vojnika i dobar deo javnosti nisu prihvatili ovakva tumačenja, tako da je ubrzo formirana nezavisna komisija koja je ispitivala slučaj Topčider. Do kakvih je saznanja je došla ova komisija, govori Božo Prelević njen predsednik:

„Nedvosmisleno smo utvrdili da su isključena samoubistva i međusobna upucavanja, iz čega se može izvesti jedini mogući zaključak, a to je da se radi o delu koje je počinilo treće lice.“

Pominjanje trećeg lica u slučaju pogibije dvojice gardista, u javnosti je stvorilo razna nagađanja, a najčešće su pominjane dve varijante mogućeg motiva ubistva, po kojima vojnici Jakovljević i Milovanović nikako nisu smeli da vide to sto su videli bilo da se radi o nekom od haških optuženika koji se tu navodno krio, ili, pak, o unošenju ili iznošenju nečeg iz kasarne.

Tadašnji načelnik Generalštaba Branko Krga demantovao je navode štampe da je tih dana u topčiderskoj kasarni vojska tragala za jednim haškim beguncem:

„To jednostavno nije tačno. Ja za nikakvu vezu u tom smislu zaista ne znam.“

Znači, definitivno im nije pucano u leđa?

„Ja ne mogu da dajem definitivne zaključke, definitivne zaključke će dati stručnjaci.“

Vojni analitičar Zoran Dragišić smatra da je nelogično da se na tom mestu krio neko od haških optuženika, ali napominje:

„Ne isključujem tu mogućnost, ali meni je logičnije da iza svega toga stoji čak i možda nešto nemoralnije nego što je skrivanje haških optuženika, da je – moguće – u pitanju nekakav kriminal ili tako nešto. Ali zaista ne bih želeo da nagađam dok istraga ne da svoju konačnu reč.“

Kada će istraga dati konačnu reč, teško je reći u ovom trenutku, s obzirom da je sud odlučio da se slučaj preda na ekspertizu međunarodnim stručnjacima veštacima u Visbadenu i FBI. U vojnim i sudskim organima koji rade na ovom slučaju nismo uspeli da dođemo do novih saznanja, dok predsednik Nezavisne komisije za ispitivanje slučaja Topčider – Božo Prelević kaže za naš program da za sada nema nikakvih odgovora i da ne veruje da će ih uskoro biti:

„Čak verujem da će taj odgovor doći kada to ne bude više bitno, ili se bojim da će biti takav da može – i ovako i ovako, znači relativizujući. Naravno, sud sada više nema u vezi s ovim nikakve kompetencije jer je to predao na veštačenje. Ali kada vi pogledate koji problemi nastaju u veštačenju u Visbadenu, meni je prosto neverovatno da jedan vrlo jasan slučaj dajete FBI, ne biste li još teže dokazivali šta se dešava. Znači, prosto ne mogu da zamislim taj događaj gde bi sada stručnjaci iz FBI dolazili da utvrđuju šta se desilo na Topčideru, jer sam potpuno siguran da su veštačenja koja su urađena od strane nezavisne komisije toliko nesporna. Ja ne mogu da verujem da će se naći neko ko će to osporiti.“

Iz ovog Prelević izvlači sledeći zaključak:

„Mislim da postoji značajna zainteresovanost da se rešenje tog slučaja odloži.“
XS
SM
MD
LG