Dostupni linkovi

Počelo suđenje za zločin u Čepinu


Osječki Srbin Ljubomir Grandić, jedna od Margušovih žrtava, ubijen je u prosincu 1991. godine kada se iz Osijeka, gdje je živio, uputio u Čepin po svoju kćer koja je ondje radila. Zajedno sa njim ubijeni su i njegovi rođaci, Stevan i Dragica Gvozdenović, a njihova tijela pronađena su nekoliko tjedana kasnije u šumi kraj sela Beketinci. U policijskim zabilješkama iz tog vremena stoji kako je motiv ubojstva bila međunacionalna netrpeljivost, te kako su svi likvidirani automatskom puškom Tomson. Anka Grandić, supruga ubijenog Ljubomira Grandića, kaže kako je polako saznavala o sudbini svoga muža:

"Detalje nisam znala. Znam da je otišao od kuće po kćerku, da je doveze kući, jer se zatvarao starački dom u kome je radila kao medicinska sestra. Vratio se nije. Vrlo brzo sam čula da su s njim stradali i sestrična i njen muž, da su nađeni ubijeni između Čepina i Beketinaca. Ostale detalje sam čula možda nakon dva-tri mjeseca."

Iako je policija već odavno znala da su Margoš i skupina vojnika vjerojatni počinitelji tih ubojstava, on se, sve do rujna prošle godine, nalazio na slobodi. Tek je tada uhićen i pritvoren. U istrazi je zanijekao svoje sudjelovanje u tim zločinima. Anka Grandić, čiji je suprug jedna od Margoševih žrtava, kaže kako je punih 15 godina čekala trenutak kada će se odgovorni za ubojstvo njenog muža naći pred licem pravde. Na pitanje, kako se danas osjeća, kaže:

"Uzbuđeno. Nije mi svejedno. Ovaj dan čekam 15 godina. I prije sam znala tko je to napravio. Čulo se, čitalo i pisalo se o tome u novinama. Željela sam samo da tog dotičnog gospodina vidim oči u oči."

Sada, kada se klupko osječkih ratnih ubojstava napokon počelo razmotavati i kada bi istraga o ubojstvima nekoliko desetaka Srba ubijenih 1991. godine mogla krenuti i u pravcu odgovornosti Branimira Glavaša, pitamo Anku Grandić očekuje li da će nakon 15 godina saznati punu istinu o onome što se u prosincu 1991. godine dogodilo njenom suprugu Ljubomiru, te sestrični Dragici Gvozdenović i njenom mužu Stevanu:

"Vidjeti ćemo. Mogu samo reći, koliko sam upoznata, da je policija i tada uradila svoje, da se sve znalo. Po nekom pravu je trebao već davno odgovarati. Zašto se zavuklo, tko ga je štitio, ne znam. Mislim da je ipak u pitanju naš Osijek koji još uvijek ima nekih barikada."

Osječko suđenje Fredu Margošu i Tomislavu Dilberu trebalo bi rasvijetliti i ubojstva Svetozara i Vukašina Bulata, te Nedjeljka i Nikole Vico. Marguša i njegovu skupinu smatra se odgovornima i za likvidaciju Save Pavitovića jer je njegovo ubojstvo Margoš zapovjedio, a pucao je drugooptuženi Tomislav Dilber. Optužnica Marguša tereti i za smrt osječkog liječnika Milutina Kutlića, te pokušaj likvidacije Radoslava Ratkovića.
XS
SM
MD
LG