Dostupni linkovi

Nastavljeni oružani sukobi među Palestincima


Pripadnici Abasovog Fataha zapalili su u utorak prostorije rivalskog Hamasa u dva grada na Zapadnoj obali. Nasilje je nastavljeno iako je predsednik Palestinske samouprave naredio snagama bezbednosti maksimalnu pripravnost i da spreče incidente. Sinoć su u Ramali, gde je smešten štab Palestinskih snaga bezbednosti na Zapadnoj obali, zapaljene Hamasove prostorije, uključujući i premijera Ismaila Hanije, koji ne može da doputuje iz Gaze, gde je njegovo štab, na Zapadnu obalu zbog zabrane izraelskih vlasti.

Akcija Abasovih pristalica usledila je nakon sukoba u Gazi u kojima su dve osobe ubijene a 15 ih je ranjeno. Bivši palestinski premijer i blizak Abasov saradnik Ahmeh Koreji je osudio nasilje:

"Mi žalimo zbog ovih događaja, haosa i nasilja u kome se uništava zajednička narodna imovina. To je divljaštvo. Dijalog je jedini način da se izađe iz ove situacije, u protivnom se šalje loša poruka našem narodu i celom svetu."

Lideri dve rivalske palestinske grupacije, Abas i Hanija, trebalo bi da se večeras sastanu u cilju prevazilaženja sukoba koji prete građanskim ratom među Palestincima, od čega bi, po oceni posmatrača, jedino koristi zapravo imao Izrael. Hamasova većina u parlamentu je odobrila pregovore o nacionalnoj platformi oko koje bi trebalo da se okupe sve palestinske frakcije, čime bi se učinio bespredmetnim potez predsednika Abasa da raspiše referendum za kraj jula o stvaranju palestinske države u granicama od pre 1967. i na taj način prizna i jevrejska država. Hamas odbacuje referendum jer je moto njegove višegodišnje borbe nepriznavanje Izraela i teroristički napadi u cilju uništenja jevrejske države.

Mada je, prema istraživanjima javnog mnijenja, većina od oko 60 odsto Palestinaca za održavanje referenduma, ipak podrška Abasovoj ideji se kruni, naročito nakon što je većina palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima povukla svoju podršku. Dodatni problem po Abasovu inicijativu je što i izraelski premiejr Ehud Olmert, koji inače doživljava predsednika Palestinske samouprave kao mnogo prihvatiljivijeg partnera za pregovore, smatra da je referendum nebitan i predstavlja internu palestinsku igru. Abas ne uživa većinsku podršku među Palestincima, ali ima kontrolu nad Zapadnom obalom i moćnim snagama bezbednosti.

S druge strane, Hamas, uprkos većini u Parlametnu i narodu, suočava se sa blokadom Zapada zbog odbijanja da prizna Izrael i odrekne se terorizma. S obzirom da su EU i SAD najveći donatori Palestinske samouprave to itekako onemogućava hamasovu Vladu da finansira najelementarnije funkcije, uključujući i plate svojim službenicima, koji su u više navrata štrajkovali. I dok traju sukobi među Palestincima, u međuvremenu, izraelski premijer Olmert ponovio je tokom jučerašnje posete Londonu da će u slučaju izostanka mirovnog sporazuma njegova država jednostrano povući granice prema palestinskim teritorijama.
XS
SM
MD
LG