Dostupni linkovi

Legaliziran oprost milionskih dugova klubovima


Iako su hrvatski sportaši i sportski klubovi najbolji ambasadori i promotori Hrvatske u svijetu, red je red, a zakon bi, valjda, morao biti jednak za sve, ogorčeno komentira najnoviju odluku Hrvatskog sabora, oporbeni zastupnik, Damir Kajin:

"Hrvatski sportaši su najbolji hrvatski ambasadori. Tvrdim da su braća Petrović, Ivanišević, nogometaši, vaterpolisti i mnogi osvajači medalja za promociju Hrvatske učinili mnogo više nego oba predsjednika države zajedno ili svi premijeri i svi ministri do sada. Postavlja se pitanje - Kako netko u vladi uopće ima hrabrosti progovarati o profesionalnom nogometu, a ne otvoriti raspravu o financiranju općih bolnica?"

Oporba je bila protiv, ali odlučila je HDZ-ova parlamentarna većina. Novi Zakon o športu, koji bi uz ostalo trebao uvesti reda među klubovima i njihovom poslovanju, je izglasan, a s njim i odredba prema kojoj se sva potraživanja države prema klubovima prenose na razinu lokalne samouprave, a time, po općoj ocjeni, širom otvaraju vrata za oprost svih dugovanja:

"Koja je tu logika da između nogometa i umirovljenika biramo nogomet, da između socijalno ugroženih i nogometaša, kao i njihovih uprava, biramo one koji su basnoslovno bogati? U pravilu, umjesto da plaćaju porez državi koju vole, plaćaju porez u Monte Carlu, Monacu ili nekim trećim destinacijama."

Zašto se i prema sportskim klubovima, pita IDS-ovac Kajin, ne primijeni Zakon o trgovačkim društvima:

"Ako je u zadnjih 16 godina, 4000 poduzeća završilo u stečaju, u likvidaciji, a oni su povukli sa sobom stotine tisuća radnih mjesta, egzistencije stotina tisuća obitelji, možda bi se i neki nogometni klub mogao naći u stečaju. Možda nije daleko od istine kolega koji je jutros rekao - Znaš zašto su oni to otpisali? Zato što svi sjede u tim upravama pa otpisuju ta potraživanja sami sebi."

Slično komentiraju i ogorčeni građani kojima država ne prašta nijednu jedinu kunu:

"Zbog čega? Zašto meni ne opraštaju dugove? Zašto mi ne vrate cijeli dug mirovine? Telefon sam reklamira jer 1260 kuna potrošila nisam. Meni se netko prilijepio na aparat. Na moju reklamaciju nisu odgovorili, ali su mi oduzeli liniju."

"Kažu da smo pred zakonom svi jednaki. Ali vidite da se prave razlike."

"Ako imaš firmu, odmah ti je zatvore ako ne platiš doprinose."

"Nije u redu. Oni puno zarađuju."

"S jedne strane nemaju novac, a kada se kupuju igrači, onda imaju."

"Nogometaši dobivaju milijun eura na godinu, pa ne vidim razloga zašto bi im se išta opraštalo."

"Ja sam svima dužan, kao i država meni, pa ne da ništa. To oni sebe radi praštaju. Oni će lovu pokupiti."

"Oni su prefrgani i mudri, a nas vucaju kako mogu."

Hrvatska se, zaključuje predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever, deklarira kao socijalna država, a u stvarnosti se ponaša kao država – jednakijih. Za razliku od sportske i drugih elita, 80 posto građana se osjeća siromašnima, a mnogi, za razliku od povlaštenih sportskih klubova, strepe i ovih dana od ovrha jer ne mogu plaćati ni najosnovnije režije:

"Ispada da je gotovo svaka sedma mirovina pod ovrhom. Preko 144 tisuće mirovina bilo je prošle godine pod ovrhom. Jednako tako, u 2005. godini, preko 20 tisuća kupaca automobila je prestalo plaćati kredite za svoje automobile. Specijalizirane agencije su zaplijenile 3000 automobila na ime dugova. Više od petnaestak tisuća građana u Zagrebu će potpasti pod ovrhe jer nisu plaćali pričuve. U takvoj Hrvatskoj, oprost dugova sportskim klubovima, je krajnje nerazuman potez i nekorektan prema tim istim građanima. Apsolutno je socijalno neosjetljiv."
XS
SM
MD
LG