Dostupni linkovi

Hoće li Iran odbiti međunarodnu ponudu?


Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohmed ElBaradei izjavio je danas u Beču da Iran još uvijek odbija odgovoriti na pitanja ove agencije koja se tiču spornog nuklearnog programa te zemlje. ElBaradei je pozdravio diplomatske napore pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Njemačke, koje su vlastima u Teheranu ponudile više poticajnih mjera, čiji je cilj odvratiti Iran od daljnjeg obogaćivanja urana koje bi moglo dovesti do proizvodnje goriva za atomsku bombu.

ElBaradei je na početku današnjeg skupa izjavio kako vjeruje da rješenje međunarodne krize, izazvane spornim aktivnostima u iranskim nuklearnim pogonima i sumnjama u njihovu miroljubivu namjenu, može biti postignuto jedino kroz dijalog i međusobne ustupke.

Nekoliko sati prije početka bečkog sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju, vlada u Teheranu je objavila kako neće pregovarati o onome što naziva svojim pravom na obogaćivanje urana. Ta izjava ponešto odudara od jučerašnje pozitivne reakcije na međunarodni prijedlog, a koju je iznio glavni iranski pregovarač Ali Larijani:

"Međunarodni prijedlog sadrži više pozitivnih segmenata poput ponude za isporuku nuklearnog reaktora. Također je dobra ponuda dodatne koordinacije s Iranom i korištenja našeg znanja i pozicije koje mogu doprinijeti jačanju regionalne stabilnosti. Spremni smo razmotriti ovu ponudu kako bi se uspostavila stabilnost u ovom području."

Larijani je nagovijestio kako Iran još uvijek nije dobio odgovor na pitanje da li će, ako prihvati međunarodni prijedlog, moći nastaviti obogaćivanje urana:

"Postoji nekoliko stvari iz tog prijedloga koje su nejasne i na čije pojašnjenje još uvijek čekamo, poput mogućnosti nastavka procesa obogaćivanja urana u Iranu. To pitanje nije uopće pomenuto u prijedlogu."

Stručnjaci vjeruju da vlasti u Teheranu nastoje dobiti na vremenu prije nego li objave prihvaćaju li ili ne međunarodnu ponudu, te tako moguće iznuditi i dodatne ustupke koji nisu vezani za nuklearni program, poput već ponuđene kupovine Boeingovih i Airbusovih aviona. Iranske vlasti nisu dobile rok do kojega bi trebale odgovoriti, ali se očekuje da bi se mogle o tome odrediti do kraja ovoga mjeseca.
XS
SM
MD
LG