Dostupni linkovi

GAZA / MOSKVA / VAŠINGTON


Predsednik Palestinske Samouprave Mahmud Abas je najavio za 26. juli održavanje palestinskog referenduma o palestinskoj državi.
Predsedniku Abasu rivalski pokret Hamas, koji zahvaljujući pobedi na februarskim parlamentarnim izborima kontroliše palestinsku vladu, ocenio je ovaj potez palestinskog predsednika kao "državni udar protiv vlade" i pozvao Palestince ba bojkot referenduma.
Hamas se protivi proglašenju palestinske države jer to podrazumeva i priznavanje države Izrael.
Oružano Hamasa preuzelo je odgovornost za raketne napade na Izrael i za noćašnje i jutrošnje otvaranje vatre na položaje izraelskih snaga.
Hamas je prekid šesnaestomesečnog primirja obrazložio potrebom "odgovora na zločinačke napade Izraela". Saopšteno je da je ispaljeno sedam raketa na izraelski grad Aškelon. Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama u tom gradu.
Rusija je u petak ocenila da je Izrael vazdušnim napadom na Pojas Gaze u kojem je poginulo desetoro Palestinaca uključujući i troje dece, upotrebio "nesrazmernu" silu.
Sjedinjene Američke Države su zvanično saopštile da je njihov stav da Izrael "ima pravo da se brani", ali je portparol State Departmenta Džon Mekkormak (John McCormack) saopštio i to da Sjedinjene Države "istovremeno podstiču Izrael da razmisli o posledicama svojih dela".
XS
SM
MD
LG