Dostupni linkovi

Hoće li polovna auta iz Srbije završiti u Crnoj Gori?


Prema procjenama Ministarstva finansija Srbije, oko 100.000 građana te države, uz ovlašćenja, voze automobile registrovane u Crnoj Gori na crnogorske građane. Zbog uvođenja strogog ekološkog standarda Euro 3 samo 3% tih automobila prema tamošnjim procjenama moći će da se preregistruje. Ako zaista tako bude, jedino što će po svemu sudeći preostati vlasnicima jeste da te automobile ponovo vrate u Crnu Goru na prodaju. Da li to očekuju prodavci automobila u Crnoj Gori koja je inače preplavljena firmama koje prodaju polovna kola? Rašo Andrijašević iz „Holand auta“, ne vjeruje da će ovdašnje ržište biti zapljusnuto sa blizu 100.000 polovnih automobila iz Srbije:

„Po mom mišljenju to će se sigurno «gore» registovati, samo što će biti neke carine ili tako nešto. Znači da će oni morat’ nešto da riješe sa tim autima, jer su to građani Srbije. Ja imam dosta prijatelja gore koji su sigurni da će to biti omogućeno.“

Čak i ako se desi da vlasnici automobila iz Srbije sa crnogorskim tablicama budu prinuđeni da ih prodaju u Crnoj Gori, to na mnogobrojne markete polovnih automobila neće uticati u smislu opadanja cijena, jer se uglavnom radi o jako starim kolima:

„Ne, jer su to kod nas novi automobili. To su auta od 1998. godine, 2000. godine, pa naovamo, tako da za ta auta koja prodajemo nema problema.“

Ni Željko Ivanović, koji je takođe dobro upućen u trgovinu kolima, ne vjeruje da će Crna Gora biti zapljusnuta sa blizu 100.000 polovnih automobila:

„Euro 3, to je kod njih već uvedeno. To je zakon koji je nastupio prije raspada Srbije i Crne Gore. A kod nas smo uveli Euro 2. Normalno da se neće moći preregistrovati kola sa Euro 2 tamo kod njih. To je normalna stvar. Ali ne vidim razlog da se tako ne prodaju ovamo i po normalnim cijenama. Ne vidim uopšte razlog za padanje cijena gore-dolje. Moguće da će se naći tamo neko rješenje. Da će biti da ugrade taj katalizator ili nešto za taj bolji vazduh za prećišćavanje koji može da košta 400, 500 eura, što će im se više isplatiti nego da prodaju ovamo pošto-poto.“

Pokušali smo da i kod nadležnih, prije svega Ministarstva saobraćaja, provjerimo da li nešto znaju o tome što bi se blizu 100.000 automobila iz Srbije registrovanih u Crnoj Gori zbog nemogućnosti preregistracije mogli naći na ovdašnjem tržištu. Zvanično, nikakvu informaciju nijesmo mogli dobiti, ali nam je nezvanično rečeno da ta situacija do sada ni na jednoj od nadležnih instanci nije razmatrana i da će tak nakon što vide šta će se dešavati sa tim kolima u Srbiji preduzeti određene mjere. Svakako da bi moglo biti otvoreno i pitanje šta će toliki broj starijih automobila koji ne zadovoljavaju evropske ekološke standarde u Crnoj Gori - državi sa ekološkim predznakom.
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

XS
SM
MD
LG