Dostupni linkovi

Zelenović predat Hagu


Sudija za prethodni postupak Suda Bosne i Hercegovine, Šveđanka Marier Tumman, po saslušanju tužioca Suda i branioca optuženog, odlučila je u petak, odnosno izdala je naredbu da se Dragan Zelenović hitno prebaci u Hag. Prije te odluke branilac optuženog Slavko Aščerić nije imao primjedbi na zahtjev tužioca Filipa Alkoka da se Zelenović izruči Haškom tribunalu.

Portparol Ureda Haškog tribunala u Sarajevu Matijas Helman, nakon saslušanja, kazao je da je očekivao ovakvu odluku sudije za prethodni postupak:

“To je, naravno, pozitivno zato što je to upravo ono što treba da se desi, što je trebalo da se desi još davno - da Zelenović zato što je optužen pred Tribunalom mora biti prebačen u Hag prema međunarodnom nalogu za hapšenje i nalogu za predaju optuženog.»

Dragana Zelenovića, rođenog 12 . februara 1961. godine u Foči, optužnica tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata u tom gradu u periodu od aprila 1992. do februara 1993. godine. U optužnici se, između ostalog, navodi da su 3. jula 1992. godine vojnici pod komandom Gojka Jankovića, a među njima i Dragan Zelenović, uhapsili grupu od najmanje 60 žena, djece i nekoliko staraca Bošnjaka iz sela Trošanj i Mješaja u blizini Foče, te ih odveli ih u Buk Bijelu. Janković, Zelenović i drugi vojnici ispitivali su žene o mogućim skrovištima muškaraca iz sela i skrovištima oružja, te grupno silovali nekoliko žena za koje su sumnjali da lažu, među njima i djevojčicu staru 15 godina.

Matijasu Helmanu nije poznato kada će se Dragan Zelenović izjašnjavati o krivici pred Haškim tribunalom. Dodaje samo da se to može desiti dan po transferu u Hag, ili nakon tri, četiri dana. Portparol Ureda Haškog tribunala, pak, potvrđuje da će Zelenovićev predmet biti proslijeđen Sudu Bosne i Hercegovine:

«Tužilaštvo Tribunala jeste podnijelo još prije godinu i po dana zahtjev da se predmet Dragana Zelenovića proslijedi Bosni i Hercegovini. Međutim, o tom zahtjevu će se tek raspravljati pred Vijećem za proslijeđivanje Tribunala kad optuženi bude u Hagu. U svakom slučaju, samo Vijeće za proslijeđavnje, odnosno samo sudije mogu da odlučuju o tom zahtjevu.»

Protiv Dragana Zelenovića bile su podignute su dvije međunarodne potjernice izdate na osnovu optužnice Haškog tribunala u maju 1996., te u januaru 2004. godine. Zelenović se krio u Rusiji, gdje je su ga tamošnje vlasti uhapsile prošle godine, te osudile zbog ilegalnog ulaska u zemlju.Vlasti Ruske Federacije isporučile su ga u četvrtak Sudu BiH, dan prije posjete visokog predstavnika Kristijana Švarca Šilinga Moskvi i razgovora sa ruskim zvaničnicima. Pak, glavna tužiteljica Haškog tribunala Karla del Ponte prije dva dana u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku tražila je da dobije ovlašćenja da se haški bjegunci hapse gdje god se skrivali.

Na pitanja zašto su vlasti Rusije izručile Zelenovića Bosni i Hercegovini a ne direktno Haškom tribunalu i zašto baš sada, Matijas Helman nije imao konkretan odgovor:

«To morate pitati Ruse. Naravno, on je trebao biti prebačen u Haški tribunal."
  • 16x9 Image

    Milad Obradović

    Prvih petnaest godina novinar Radio Sarajeva/Radio BiH, a posljednjih petnaest u sarajevskom dopisništvu RSE. Diplomu stekao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjek žurnalistika.

XS
SM
MD
LG