Dostupni linkovi

Bez promjena za studente iz Srbije


Studenti iz Srbije i ove godine moći će besplatno da studiraju na Univerzitetu Crne Gore, bez obzira na rezultat skorašnjih pregovora crnogorske i srpske vlade o statusu akademaca u dvije nezavisne države. Kako je objavljujući raspisivanje konkursa za budžetska mjesta, saopštio Rektor crnogorskog Univerziteta Ljubiša Stanković, studenti iz Srbije moći će da konkurišu po istim uslovima kao i crnogorski svršeni srednjoškolci. Za Radio Slobodna Eevropa pojašnjava pomoćnik ministra prosvjete i nauke Slobodanka Koprivica:

„Što se tiče državnih visokoobrazovnih institucija, mi ćemo studente iz Srbije i dalje tretirati kao domicilne studente što se tiče školarine, a ove iz bivših republika ćemo tretirati kao što smo ih tretirali i do sada – kao naše samofinansirajuće studente.“

Univerzitet Crne Gore raspisao je u ponedjeljak konkurs za upis 3.918 studenata, od čega 1.858 biti na budžetu, na 72 studijska programa. Univerzitet će ove godine upisati više od 4.000, jer je fakultetima omogućeno da, ako bude interesovanja, upišu i više studenata koji su spremni da plate školovanje. Univerzitet je ove godine raspisao konkurs i za nove studijske programe – stomatologiju, menadžment u građevinarstvu i evropske integracije u Podgorici, učiteljske studije u Beranama, prevodilaštvo u Budvi, psihologiju i sportsko novinarstvo u Nikšiću i primijenjenu poljoprivredu u Baru, Bijelom Polju i Podgorici.

Za razliku od Crne Gore, srpska Vlada još ne saopšava pod kojim će se uslovima crnogorski studenti upisivati na tamošnje fakultete. Ministar prosvjete u Vladi Srbije Slobodan Vuksanović, koji je tokom referendumske kampanje govorio da će crnogorski studenti u Srbiji, ukoliko dodje do nezavisnosti, biti stranci, sad se ne oglašava, iako je prorektor beogradskog Univerziteta prof. dr. Aleksandar Lipkovski prije desetak dana zatražio da Ministarstvo razriješi pod kojim uslovima će ovog ljeta upisivati studente iz Crne Gore. Prvi upisni rok na fakultetima i višim školama u Srbiji za školsku 2006/07 godinu trajaće od 21. juna do 15. jula. Kako nam je rekla Slobodanka Koprivica srpsko Ministarstvo nije odgovaralo ni na njihovu raniju inicijativu na ovu temu:

„Oni imaju neku odluku Vlade koju smo mi našli na sajtu Minsitarstva, da će se svi studenti koji su srpske nacionalnosti tretirati kao domicilni studenti. Međutim, to ne znam kako je sprovodiljivo. Uopšte, voljeli bi da porazgovaramo o tome šta to podrazumijeva i koji su mehanizmi da se to sprovede. Pa se onda tu pojavljuju one međunarodne konvencije o ljudskim pravima, da li se neko može tretirati po etničkoj pripadnosti, a ne po državljanstvu ili građanstvu i tako dalje. Ali mi nemamo nikakav zvanični odgovor na inicijativu koje je direktno upućena na Ministarstvo, a vezana je za status naših studenata.“

U svakom slučaju, crnogorsko Ministarstvo prosvjete spremno je da u svakoj varijanti zaštiti studente koji budu željeli da studiraju u Srbiji:

„Ta je odluka pripremljena, ona će usvojiti odluku i obezbijediti sredstva da se tim ljudima omogući nesmetan završetak studija.“

Što se studenta iz ostalih država u okruženju tiče, kako nam je rekla Koprivica, oni će do daljnjeg biti tretirani kao i domaći samofinansirajući studenti. Jedino sa Makedonijom imaju sklopljen poseban ogovor:

„Sa Makedonijom smo mi napravili između dva Ministarstva jedan program saradnje u narednom periodu. Tu smo predvidjeli razmjenu studenata i tako dalje. Objavićemo konkurs i tako dalje.“

Cijena godišnje školarine za domaće samofinansirajuće i strane studente iznosiće 500 eura, kao i prošle godine, odnosno 1.000 za primijenjene studijske programe. Regionalana zalaganja idu ka tome da se sklope sporazumi po kojima bi se vršila razmjena studenta u okruženju tako da bi umjesto na jednom fakultetu, studenti tokom stodija mogli da pohađaju nastvu na dva fakulteta, što će, kako se nadaju u crnogorskom Ministarstvu, uskoro i profunkcionisati.
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

XS
SM
MD
LG