Dostupni linkovi

Odgođeno raspisivanje palestinskog referenduma


Palestinski predsjednik Mahmud Abaz uvažio je danas pozive više arapskih čelnika i za nekoliko je dana odgodio objavu odluke o održavanju referenduma o uspostavi palestinske države, što bi posredno značilo i priznanje izraelske države. Militantni palestinski pokret Hamas koji je u januaru pobijedio na izborima, a od marta ima većinu u parlamentu, protivi se priznanju Izraela i ne priznaje ranije sporazume koje su prethodne palestinske vlade potpisale s izraelskom stranom.

Palestinski predsjednik Mahmud Abaz, čiji je pokret Fatah već mjesecima u političkom, a ponekad i oružanom sukobu s Hamasom, zatražio je od hamasovih čelnika do do 25. maja daju suglasnost na prijedlog o međusobnom priznanju izraelske i palestinske države kojim bi se bliskoistočni mirovni proces pomakao iz višemjesečnog zastoja.

Hamas je odbio podržati ovaj prijedlog i zatražio dodatno vrijeme za njegovo razmatranje, a predsjednik Abaz odlučio da ne želi više čekati i objavio kako će podršku za proglašenje palestinske države zatražiti direktno od građana – na nacionalnom referendumu.

Ovu je najavu vladajući Hamas doživio kao direktan izazov svom političkom autoritetu, a glasnogovornik pokreta Sami Abu Zuhri nije mogao prikriti prijeteći ton u pozivu koji je uputio predsjedniku Abazu:

"Posredstvom medija pozivamo palestinskog predsjednika Mahmuda Abaza da ponovo preispita svoju poziciju prema raspisivanju referenduma. Ne želimo u ovom trenutku otkriti što ćemo učiniti ako referendum bude raspisan i zato samo kažemo kako se nadamo da do njegovog održavanja neće doći," izjavio je glasnogovornik Hamasa.

Plan koji odbija Hamas predviđa povratak svih palestinskih teritorija koje je Izrael okupirao u ratu 1967, uključujući Zapadnu obalu, Gazu i Istočni Jeruzalem i njihovu integraciju u buduću palestinsku državu. Predsjednik Mahmud Abaz inzistira na usvajanju ovog plana kako bi se omogućio nastavak mirovnih pregovora s Izraelom, ali i kako bi se ukinule financijske sankcije međunarodne zajednice prema palestinskoj upravi na čijem je čelu Hamas koji se ne želi odreći svog programskog cilja – uništenja izraelske drave.

Više poziva arapskih čelnika predsjedniku Abazu i liderima Hamasa doveli su do odgađanja za danas najavljene objave datuma održavanja referenduma. Promatrači sumnjaju da će ova kupovina vremena olakšati ili ubrzati postizanje sporazuma između suprotstavljenih palestinskih frakcija, ali vjeruju da bi mogla spriječiti obnovu njihovih otvorenih, pa i oružanih sukoba. Barem za neko vrijeme.
XS
SM
MD
LG