Dostupni linkovi

Novi prosvjed nekadašnjih radnika


Nakon brojnih obećanja i konkretnog dogovora kojeg su predstavnici Udruženja radnika Borova početkom travnja postigli s potpredsjednikom hrvatske vlade, Damirom Polančicom, ponovo su izigrani. Kada su u travnju izišli na ulice, hitno je dogovoren sastanak, a radnicima je obećano da će ubrzo uslijediti i isplata njihovih potraživanja, kaže Mirko Grahorac, predsjednik radnika udruženja Borovo. Obećanja nisu ispunjena, a Grahorac je, kaže, danas sve više uvjeren da je riječ o čistoj diskriminaciji:

„Ovdje je čista diskriminacija na nacionalnoj osnovi.“

Dragoljub Stojić, jedan od 3.500 borovskih radnika, koji već šestu godinu čeka ostvarenje istih onih prava koja su prema hrvatskim radnicima već ispunjena, također smatra da se radi o diskriminaciji:

„Osjećam se, ne ugroženim, nego poniženim, budući da je 1500 radnika dobilo to što i mi očekujemo. Budući da sam pregledavao zakone, ni u jednom zakonu nisam našao da postoji neka razlika po boji kože, po naciji ili po veri. Smatram da je za našu agoniju kriva ova vlada jer nam svakih mesec-dva dana obećava da će nešto biti, a izgleda da će tako biti do izbora.“

Problem nije samo u otpremninama, već i u priznavanju staža jer je najveći dio nekadašnjih borovskih radnika u godinama kada im pripada mirovina, ali je nisu u stanju ostvariti. Jedan od njih je i Branimir Milinović:

„Imam 32 godine radnog staža i šta imam više da pričam. Kako ne bih bio razočaran, s tim da nisam zabadava radio 32 godine. Odvajalo se od mene, izgrađivalo se, ali sam na kraju spao na prosjački štap. Ne da sam razočaran, već sam poniženo odbačen.“

Marica Kovačević još je u nezavidnijoj situaciji jer su i ona i njen suprug radili u kombinatu Borovo, a ni jedno od njih nije uspjelo ostvariti pravo na otpremninu i staž, ali ni na socijalno osiguranje. Oboje su bolesni i nisu u stanju plaćati liječničke usluge. I ona tvrdi da je 3.500 borovskih radnika diskriminirano na nacionalnoj osnovi:

„To je žalosno. Ja sam Hrvatica. Porijeklom sam iz srca Zagreba, iz Zagorja, ali živim sa Srbinom. Da li sam trebala da se rastavim od njega zbog politike? Nisam. Nismo mi izmislili rat. On nije ni mrava zgazio, a nemamo nikakva prava. Ono što čine ovim ljudima je užasno. Pored Srba, ima tu i Mađara i Hrvata i Rusina, a možda je Srba i najmanje.“

Udruženje radnika Borova za četvrtak je najavilo izlazak na ulice, ali ovaj put neće odustati od prosvjeda sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune. Mirko Grahorac najavio je i moguću blokadu cesta i rekao kako se više neće obazirati na primjedbe da pripremaju novu „balvan revoluciju“.
XS
SM
MD
LG