Dostupni linkovi

PRAG


CCesski predsednik Vaclav Klaus poverio je Mireku Topolaneku, lideru Gradjanske demokratske stranke (ODS), pobedniku parlamentarnih izbora i inicijativu za zapoccinjanje pregovora o novoj vladi, iako mu joss nije dao formalni mandat. Izbori za Poslaniccki dom ccesskog parlamenta 2. i 3. juna zavrssili su se tako da su podjednak broj poslanicckih mandata dobile stranke desnog i levog bloka.
Ukoliko se ne bi pojavio neki prebeg iz redova socijaldemokrata i nereformisanih komunista, Topolanekova vlada ODS, Hrisschanske demokratske unije (KDU-CCSL) i Stranke zelenih nema veccinu u parlamentu. Jedinu solidnu vechinu daje velika koalicija, poput one u Nemacckoj, izmedju ODS i CCesske socijaldemokratske stranke (CCSD)
koja je CCesskom vladala poslednjih osam godina. Medjutim, lideri dve najvece stranke odbijaju tu moguccnost zbog prljave predizborne kampanje, a premijer Paroubek je najavio odlazak socijaldemokrata u opoziciju.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG