Dostupni linkovi

Proglašena nezavisnost!


Deklaracijom je Crna Gora definisana kao nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom, nastaviće da se izgrađuje kao građanska država, multinacionalno, multietničko, multikulturno i viševjersko društvo, zasnovana na poštivanju i zaštiti ljudskih sloboda i prava, prava manjina, principima parlamentarne demokratije, vladavine prava i tržišne ekonomije, što će se unaprijediti donošenjem novog Ustava Republike Crne Gore.

Nezavisnost je proglašena na svečanoj sjednici Parlamenta, kojoj nije prisustvovao niko iz opozicionih partija, uključujući Socijalističku narodnu partiju, koja je danas održala sjednicu Glavnog odbora i odbila priznati rezultate referenduma. Saopšteno je kako je su se tokom predreferendumske tišine i na dan referenduma desile grube zloupotrebe, nezakonitosti i veliki broj nepravilnosti, što je uticalo na ishod referenduma.

Svečanoj sjednici Skupštine Crne Gore prisustvovali su predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti Crne Gore i predstavnici diplomatskog kora i institucija EU. Parlament je usvojio izvještaj Republičke referendumske komisije, koji je predstavio predsjednik Komisije František Lipka, a zatim i odluku o nezavisnosti i Deklaraciju o nezavisnosti Crne Gore, koja predstavlja pismo o namjerama Crne Gore ili prvu reakciju Parlamenta Crne Gore prema obavezama koje slijede po proglašenju nezavisnosti. Evropski poslanik i izvjestilac Evropskog parlamenta za SCG Jelko Kacin prisustvovao je sjednici i u svojstvu predstavnika Evropskog parlamenta, jer predsjednik te institucije Žozep Borel Fonteles nije mogao da dođe u Crnu Goru.

Skupštinski hol i sala bili su okićeni vijencima lovora, dolazak zvanica pratila je kamerna muzika, a ispred Skupštine je podignuta zastava i intonirana crnogorska himna "Oj svijetla majska zoro".

Posle svečane sednice u Vili Gorica priređen je prijem, a domaćini su državni funkcioneri Filip Vujanović, Ranko Krivokapić i Milo Đukanović. Domaćini su na prijem pozvali i zvaničnike Srbije, ali niko od njih neće prisustvovati prijemu. Dok je u Vladi Srbije rečeno samo to da premijer Vojislav Koštunica ne putuje, iz Predsjedništva Srbije je saopšteno da predsjednik Boris Tadić zbog obaveza nije u mogućnosti da otputuje. Tadić je povodom proglašenja nezavisnosti svim građanima Crne Gore uputio poruku u kojoj im želi mir i napredak. Ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković čestitao je Vujanoviću i Đukanoviću proglašenje državne nezavisnosti riječima "Srbiji bratskoj Crnoj Gori neka je srećno proglašenje nezavisne države."
XS
SM
MD
LG