Dostupni linkovi

Srbija je zastala na evropskom putu


Ksenija MILIVOJEVIC, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji

Subota, 27. maj 2006. godine
Palić, blizu Subotice. U Srbiji seminar za političare i pripadnike nevladinog sektora na temu Srbija u Evropi. Seminar se pre svega bavio perspektivama Srbije u evropskoj integraciji. Ono što je meni ostavilo najjači utisak na tom seminaru je veliki optimizam u pogledu evropske integracije Srbije, koji u potpunosti ne delim. Mislim da u sadašnjoj situaciji, kada su prekinuti pregovori sa Evropskom unijom, kada je Srbija zastala na tom putu, nema preterano mesta optimizmu. Treba sesti i hladne glave, trezveno, videti šta i kako dalje, osmisliti strategiju u pogledu daljnjih aktivnosti. Čini mi se da Srbija i njena vlast u ovom trenutku tu strategiju nemaju. Sve u svemu, jedan interesantan dan, ali dan koji je, po meni, bio preterano optimističan u prognozama.

Nedelja, 28. maj 2006. godine
Poseta predsednika Tadića Crnoj Gori. Prva poseta jednog srpskog državnika nezavisnoj Crnoj Gori. Mislim da se radi o jednom veoma dobrom potezu koji pokazuje da u Srbiji postoje državni funkcioneri koji su svesni realnosti, odnosno, kojima je potpuno jasno da je referendum u Crnoj Gori protekao na demokratski način i po evropskim standardima, koji pokazuje da u Srbiji definitivno postoje potencijali za dalju saradnju sa novom susednom državom.
Počeo je i teniski turnir Rolan Garos i nada da će naši predstavnici na tom turniru nešto konkretnije uraditi, bar da će prirediti neko iznenađenje.

Ponedeljak, 29. maj 2006. godine
Nastavljaju se sportske aktivnosti.
Otpočeo je sastanak Pakta za stabilnost u Beogradu. Prvi sastanak Pakta za stabilnost koji je održan u Srbiji i sastanak kome je ovde posvećena veoma velika pažnja, i pored toga što mnogi smatraju da je vreme Pakta za stabilnost prošlo, da on više nema onaj uticaj koji je imao ranije i da je njegova uloga praktično potrošena. Ono što je za Srbiju značajno, a vezano je za taj sastanak, je to što su se na sastanku pojavile neke ličnosti koje bi mogle biti veoma važne za dalji razvoj Srbije, za njenu perspektivu, pre svih komesar za proširenje Evropske unije, Oli Ren. Jedno veliko uzbuđenje u Beogradu, upravo oko tog sastanka.

Utorak, 30. maj 2006. godine
Oli Ren u Beogradu i pitanje nastavka procesa evropske integracije Srbije. Zanimljivo je da je Oli Ren govorio o mandatima za pregovore Srbije i Crne Gore i naglasio da će Crna Gora dobiti mandat za pregovore i nastaviti pregovarati sa Evropskom unijom. Kada je reč o Srbiji, Oli Ren je rekao da će na Savetu ministara Evropske unije insistirati na tome da pitanje mandata Srbije bude tehničko pitanje. Ta poruka se može na različite načine tumačiti. Meni se čini da je to jedan pokušaj da se Srbiji ponovo otvore sva vrata, ali nisam sigurna u kojoj meri je Srbija spremna u ovom trenutku na to odgovoriti jer atmosfera je takva da Ratko Mladić više nije tema i da je to nešto o čemu se više u Srbiji ne razgovara. Mnogo više se razgovara o predizbornoj kampanji.

Sreda, 31. maj 2006. godine
Ponovo je otpočeta priča o novom Ustavu Srbije. Postavlja se pitanje motiva takve jedne priče. Neki misle da je to skretanje pažnje sa nekih drugih stvari kojima bi Srbija morala da se pozabavi u narednom periodu. Mislim da je to zvanično otpočinjanje predizborne kampanje i pokušaj da se putem Ustava prikupe određeni politički poeni. Ustav je pitanje koje je izazvalo medijsku pažnju, ali sa druge strane i pitanje koje bi moglo da proizvede neke nove konflikte na političkom planu.
Vrhovni sud Srbije je ekspresno izdao saopštenje kojim je odbacio tužbu mog kolege Gorana Paunovića i moju, vezanu za oduzimanje poslaničkih mandata. Ono što je interesantno u vezi sa tim je to da je to jedno od najbržih izjašnjavanja Vrhovnog suda, bar u nekoj mojoj dosadašnjoj praski i zaista je iznenađujuće kako su sudovi efikasni kada treba da se pozabave kontrolom rada državnih institucija, a koliko se dugo čeka na njihove presude kada su u pitanju neke druge stvari. Priča u prilog efikasnosti našeg pravosuđa, ali ne znam koliko je produktivna.
Nova platforma srpskog pregovaračkog tima za pregovore o statusu Kosova koja, bojim se, nema nikakve šanse da bude prihvaćena, koja je poprilično nerealna i koja je napravljena tako da bi odmah bila odbijena. Platforma koja nema mnogo osnove u dosadašnjem toku pregovaračkog procesa, koja je neki pokušaj da se sam proces produži, da se nametne tema same te platforme kako bi se zamaglile neke druge stvari. Činjenica da se pregovori, verovatno, polako privode kraju.

Četvrtak, 1. jun 2006. godine
Niz sastanaka koji su se upravo ticali novog Ustava. Tema se zahuktava. Mediji su za to jako zainteresovani i Ustav postaje tema broj jedan u Srbiji.
Ono što je mnogo važnije u ovom momentu, čini mi se, je činjenica da je američka vlada rešila da ne certifikuje finansijsku pomoć Srbiji i srpskoj vladi, što nije bilo neočekivano, što smo mogli da pretpostavimo da će se desiti nakon prekida pregovora s Evropskom unijom. Ono što je mnogo više zabrinjavajuće je reakcija premijera Srbije, Vojislava Koštunice, na taj događaj, reakcija koja je za mene lično šokantna u tom smislu što umesto da se pozabavimo time, da rešimo problem koji nas je doveo do toga da se ukine američka pomoć, reakcija je bila da bi SAD morale više da vode računa o poboljšanju odnosa sa Srbijom. To je zapravo jako loš signal u jednom vrlo ljutitom tonu premijera koji, bojim se, da neće doprineti u velikoj meri poboljšanju tih odnosa.
Nastavljaju se špekulacije oko toga kako će izgledati nova srpska vlada i to je izgleda mnogo važnije od svih ostalih pitanja koja su u Srbiji problem i kojima bi Srbija trebala da se bavi u narednom periodu.

Petak, 2. jun 2006. godine
I dalje se nastavljaju špekulacije oko nove srpske vlade. Dnevne novine su pune raznoraznih kandidata za ministarska mesta u vladi, koji će, u najboljem slučaju, da rade do kraja mandata, do septembra možda sledeće godine, mada se to verovatno neće deisti. Ko misli da sada, kao ministar, može da pravi političku karijeru? Mislim da je to jedna potpuno pogrešna procena i žao mi je što neki ljudi, koji nesporno imaju kredibilitet i potencijal, dovode sebe do toga da budu spomenuti kao kandidati u tom smislu.
U mom malom sektoru jedna relativno uspešna nedelja. Evropski pokret u Srbiji, kao nevladina organizacija, dosta uspešno uspeva da privede kraju, pred letnju sezonu, neke stare projekte i da započne neke nove, da nastavi rad na evropskom putu Srbije, koliko god da je taj evropski put u ovom trenutku daleko.
XS
SM
MD
LG