Dostupni linkovi

PODGORICA


Skupština Crne Gore večeras u osam sati bi trebalo da proglasi nezavisnost Crne Gore na osnovu rezultata referenduma o državnom statusu održanog 21. maja.
Prethodno bi predsednik Republičke referendumske komisije, Slovak František Lipka trebalo da objavi u parlamentu konačni zvanični izveštaj o rezultatma referenduma na kojem je 55,5% građana glasalo za crnogorsku nezavisnost.
Na sednicu Skupštine pozvani su, među ostalima, najviši zvaničnici Srbije – predsednici države, parlamenta i vlade Boris Tadić, Predrag Marković i Vojislav Koštunica, kao i predsednik Skupštine dosadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore Zoran Šami, ali do sada nema nikakvih zvaničnih informacija da li će neko od njih doći u Podgoricu.
Većina opozicionih stranaka koje su se zalagale za zajednicu sa Srbijom objavile su još ranije da ne priznaju rezultate referenduma i da njihovi poslanici neće prisustvovati sednici. Socijalistička narodna partija, najjača opoziciona stranka, politička partija, koja se takođe zalagala za zajednicu sa Srbijom, trebalo bi da odluči na sednici svog glavnog odbora koja je u toku da li će priznati rezultate referenduma i da li će njeni poslanici prisustvovati večerašnjoj sednici Skupštine Crne Gore.
Čelnik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović je izjavio u petak u Beogradu nakon sastanka sa visokim evropskim predstavnikom Havijerom Solanom da je "čvrsto opredeljenje SNP da nastavi punu saradnju sa EU, te da neće odustati od svog građanskog evropskog puta".
Poslanički klub Socijalističke narodne partije je saopštio ranije da će, suočen sa realnošću jasnog stava Evropske unije o referendumu, u daljem delovanju slediti demokratske i evropske principe i standarde.
XS
SM
MD
LG