Dostupni linkovi

Premijer optužuje Vladu RS za političke igre


Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić izjavio je kako šef Uprave za indirektno oporezivanje Džoli Dikson ne bi trebao odobriti entitetima za danas najavljenu isplatu prihoda od poreza na dodanu vrijednost. O višemjesečnom sporu oko toga ko će dobiti koliko novca od PDV-a, a koji je doveo i do obustave isplata za socijalna davanja u entitetima, Terzić kaže:

«Ovo je čista politička igra, iz Banjaluke, da se dokaže da jedinstveni račun Bosne i Hercegovine ne može funkcionisati i da nema perspektivu. Vlada Republike Srpske na sve moguće načine pokušava da one institucije i one segmente koje smo prenijeli na državni nivo posljednje tri i po godine, vrate ponovo entitetima. Nema apsolutno nikakvog razloga da se prepiru oko koeficijenata. Zakon je rekao da se koeficijenti određuju na osnovu prijava PDV-a. Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje to mora prihvatiti kao svoju obavezu. Ne može jedan ministar finansija blokirati kompletan proces.»

Predsjedavajući Vijeća ministara tvrdi još kako entiteti loše troše novac od poreznih prihoda i najavljuje ozbiljnu raspravu o tome:

«Entitetske vlade, čak i kantonalne vlade ovaj višak prihoda troše na stvari koje ne donose novu reprodukciju. Mislim da ćemo od 15. juna, kada misija MMF-a dođe u Bosnu i Hercegovinu, imati priliku da ozbiljno porazgovaramo o ozbiljnosti trošenja viška prihoda koji smo ostvarili PDV-om.»

Inače, profesori ekonomskih fakulteta, koji čine Ekonomsko naučno vijeće Bosne i Hercegovine, tvrde da su efekti primjene PDV-a iznad očekivanja. Profesor Muris Ćićić, šef ovog savjetodavnog tijela naglašava:

«Očigledno da je došlo do značajnog smanjenja nelegalne trgovine, odnosno do značajnog smanjenja sive ekonomije. Isto tako je došlo do mnogo boljeg bilansa spoljno-trgovinske razmjene. Tekući račun je poboljšan, tako da prvi put u istoriji, ovih zadnjih deset godina, imamo pokrivenost uvoza sa izvozom preko pedeset posto.»

Do kraja godine raspon prikupljenih prihoda od PDV-a mogao bi se kretati od najmanje 300 do najviše 700 miliona maraka. Ukoliko visina prihoda bude u nivou do sada ostvarene, moglo bi se razmišljati i o smanjenju stope PDV-a, navode ekonomisti.
XS
SM
MD
LG