Dostupni linkovi

Uhapšena još trojica osumnjičenih za ratni zločin


Policijski službenici Centra za istraživanje ratnih zločina, jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, lišili su slobode tri osobe u Mostaru, po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Admir Katica, glasnogovornik SIPA-e:

«Jutros, u akciji na tri lokacije, uhapšene su tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su tokom ratnog perioda počinili krivična djela ratni zločini i zločin protiv čovječnosti. Osobe lišene slobode će tokom dana biti predate Tužilaštvu BiH na dalji postupak.»

Iako u SIPA-i nisu željeli precizirati o kome se radi, saznajemo da su uhapšeni Marko - Maka Radić, Damir Brekalo i Dragan Šunjić. Haško tužilaštvo je još 2004. godine poslalo Odjelu za ratne zločine Kantonalnog tužilaštva u Mostaru popis 34 osobe, na kojem se nalazi i Marko Radić Maka, zapovjednik bjelopoljske bojne HVO, s nalogom da se ispitaju sve radnje radi utvrđivanja eventualne odgovornosti za počinjene ratne zločine i, kasnije, kaznenog postupka.

Radić je osumnjičen za zlostavljanje ratnih zarobljenika, posebno u logoru Vojno kod Mostara. Njemu podređeni bili su Emir, odnosno Damir Brekalo i Dragan Šunjić. O stravičnim zločinima koji su počinjeni u logoru Vojno vrlo malo se zna zbog čega u Udruženju logoraša grada Mostara pozdravljaju otvaranje ovog slučaja pred sudom BiH.

Izet Merzić, predsjednik Udruženja logoraša grada Mostara:

«Logoraši koji su bili u tom logoru, u Vojnom, poslije vraćanja u bazu, kako su je oni zvali, uvijek su govorili da je to najteže što im se moglo desiti u životu, da su tu strašni zločini rađeni. Kad znamo da je tu bila zarobljena i masa žena, i djevojaka, i malodobne djece, onda možete misliti kakvi su sve tu zločini bili. Znamo, jer imamo i izjave svjedokinja da je tu bilo dosta silovanja.»

Podsjećamo: dugo vremena nakon rata Marko Radić bio je zapovjednik Policijske stanice Mostar. S te dužnosti bio je smijenjen odlukom Visokog predstavnika zbog događanja u Liska parku kada je pucano na kolonu vjernika koji su obilazili harem. Tada je jedna osoba izgubila život, a više ih je teško povrijeđeno.

Na hapšenje Marka Radića, danas su reagirali u HVIDRI. Hapšenjem Make, koji je predsjednik Udruge dragovoljaca HVO Herceg Bosne, su ogorčeni.

Ivica Kolobara, HVIDRA BiH:

«Svi znamo da se Maka Radić redovito javljao sudu na sve dosadašnje pozive koje je imao. Zato ne mislimo da je ovo i bilo potrebno i u svakom slučaju osuđujemo ovo presretanje. Nije ovo bilo hapšenje, ovo je bilo presretanje. U stilu udbaša.»

Dok Kolobara isključuje mogućnost protesta, u Udruzi dragovoljaca najavili su i vanrednu konferenciju za novinare u ponedjeljak.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG