Dostupni linkovi

Nema referenduma dok je OHR-a


Organizovanje bilo kakvog referenduma u Republici Srpskoj u suprotnosti je sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, poručio je prvi zamjenik Visokog predstavnika za BiH Lorens Batler nakon današnjih sastanaka sa premijerom Miloradom Dodikom i predsjednikom Narodne skupštine Igorom Radojičićem.

Prema Batlerovim riječima, on je danas u Banjaluci dobio i objašnjenje premijera Dodika oko njegovih izjava u vezi referenduma koje su izazvale veliku buru u Bosni i Hercegovini:

„On me uvjerio da, kada god je govorio o referendumu, nije govorio o Bosni i Hercegovini odnosno Republici Srpskoj. Premijeru sam prenio stav da, dok je god ovdje OHR, neće biti mogućnosti razgovora o bilo kakvom referendumu u BiH."

Batler je podsjetio na poruku Visokog predstavnika da će u slučaju bilo kakve prijetnje stabilnosti i bezbjednosti BiH ili Dejtonskom sporazumu upotrijebiti svoje Bonske ovlasti, što je u prošlosti značilo smjene i zabranu rada jednom broju političara u Bosni i Hercegovini.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

XS
SM
MD
LG