Dostupni linkovi

Nijesmo htjeli obustavljati referendum


Iako su Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, Rusija i zemlje regiona pozdravile demokratski referendum u Crnoj Gori, a posmatrači ga ocijenili najvišom ocjenom, unionisti i dalje ne priznaju preliminarne brojke o svom porazu. Zašto je Srpska narodna stranka referendumski proces ocijenila neregularnim tek nakon što su saopšteni preliminarni rezultati o pobjedi suverenista? Za Radio Slobodna Evropa o tome govori funkcioner Srpske narodne stranke, Goran Danilović.

RSE: Gospodine Daniloviću, odbili ste da priznate preliminarne rezultate referenduma generalno ocjenjujući taj proces nedemokratskim i neslobodnim. Zašto ste to učinili tek nakon objavljivanja rezultata koji upućuju na vaš poraz i zašto ste onda prihvatili referendum i aktivno učestvovali u kampanji?

DANILOVIĆ: Priznaćete da smo mi imali određeni dio značajnih progovora posebno na dan izborne šutnje ili na dva dana izborne šutnje i dan glasanja, to isključuje našu mogućnost i obavezu da prije toga reagujemo. Imali smo i ranije primjedbe, ali nijesmo smatrali da zbog toga treba obustaviti referendumski proces i potpuno zbuniti vlastito biračko, odnosno referendumsko tijelo, kako već da kažem. Gospoda iz Republičke referendumske komisije imaju pravo na popravni i nadam se da će usvojiti one najznačajnije, najozbiljnije, vrlo argumentovane primjedbe.

RSE: Sada se uglavnom žalite na birački spisak. Podsjetiću Vas da su se lideri unionističkog bloka posljednjih dana kampanje redom hvalili kako su uspjeli da iskristalizuju birački spisak nakon upoređivanja sa MUP-ovom bazom podataka. Kako to da se sada žalite na one stvari i okolnosti koje ste sami proglasili idealnim?

DANILOVIĆ: Ne. Ja se ne sjećam da je bilo ko od nas te stvari preglasio idealnim. Podsjetiću Vas još jednom. Možete zamisliti šta bi se desilo da su naši lideri tri dana pred referendum saopštili kako birački spiskovi nijesu apsolutno u redu. To bi bilo potpuno širenje defetizma i vjerujem da bi naši ljudi unaprijed odustali od izjašnjavanja na referendumu. U suštini, mi ne možemo do kraja iskontrolisati. Naravno da smo iskontrolisali birački spisak do dana njegovog zaključenja, ali recite Vi meni da li bilo ko nama, izuzev onih koji rade na biračkim spiskovima, na žalost čini mi se da to rade po partijskoj i policijskoj dužnosti, ko nam može garantovati da taj birački spisak nije mijenjan od dana zaključenja do dana održavanja referenduma.

RSE: Vaš lider Andrija Mandić je prije par dana ponudio ostavku da bi Glavni odbor Srpske narodne stranke ekspresno odbio tu ponudu. Čitava ta priča negdje liči na političku propagandu, s obzirom da se ostavka ili podnosi ili se uopšte ne nudi. Kako to komentrišete?

DANILOVIĆ: Nije ovdje bilo nikakve političke cica mice. Ubijeđen sam da smo učinili dobro. Juče smo rekli gospodinu Mandiću da mi cijenimo to što je on iz moralnih razloga ranije najavljenih želio da ponudi svima nama i da dio vlastite odgovornosti, ali mi smo odbili njegovu ostavku, vjerujući da zaista nema ni jednog jedinog razloga privatne političke prirode da se gospodin Mandić smatra odgovornim u tom cijelom postupku da bi podnio ostavku, naročito i zbog toga što još uvijek stvar nije okončana.

RSE: Znači li to da gospodin Andrija Mandić lično prihvata poraz unionističkog bloka?

DANILOVIĆ: To ne znači. Gospodin Mandić je rekao i ranije u najavi medijima da on ne priznaje preliminarne rezultate, da ne može priznati ni tačke rezultate ukoliko se Republička referendumska komisija potpuno ogluši o argumantovane primjedbe i brdo dokumentacije koju ćemo dostaviti. Ali bez obzira što ne priznaje da ne bi bio optužen kako se krije iza nepriznavanja referenduma, pa dakle ne želi da podnese ličnu odgovornost, on je rekao da podnosi ostavku Glavnom odboru.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG