Dostupni linkovi

Srbi najavili bojkot Vijeća ministara


Izjava predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Adnana Terzića da se neće formirati komisija za utvrđivanje istine o stradanju građana Sarajeva tokom rata dok je on na čelu ove institucije, izazvala je burne reakcije u Republici Srpskoj. Predsjednik Srpske demokratske stranke Dragan Čavić zbog ove Terzićeve izjave zatražio je da se iz rada Savjeta ministara BiH povuku svi srpski predstavnici:

„Smatramo da nakon ovako brutalne političke izjave jedini izbor za predstavnike srpskog naroda u Savjetu ministara je da ne dolaze na sjednice Savjeta ministara dok Savjet ministara na dnevni red ne stavi odluku o formiranju ove komisije, sa jasnim rokom i ciljem kako je to urađeno u svoje vrijeme sa Komisijom za Srebrenicu u Vladi RS-a.“

Ukoliko to ne urade srpski članovi u Savjetu ministara, onda će se SDS povući iz rada u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, najavio je Čavić:

„U tom smislu smo potpuno spremni sa svim drugim političkim predstavnicima političkih stranaka iz RS-a da odmah pristupimo ovakvom odnosu prema radu Parlamentarne skupštine, jer je ovo stvarno ponižavajuće.“

Premijer RS Milorad Dodik takođe smatra da se komisija o stradanju građana Sarajeva tokom rata mora formirati:

„Za to postoji odluka Parlamenta. Predsjednik ministarskog vijeća to mora da stavi na dnevni red. Znam da će biti žestoke reakcije ministara u ministarskom savjetu, koji će, ukoliko ne vide da se ta tačka nalazi na dnevnom redu, napuštati zasjedanje sve dok se ona ne stavi na dnevni red.“

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić pozvao je predstavnike iz RS-a da bojkotuju za sutra zakazanu sjednicu ovog doma, na kojoj bi Terzić trebao podnijeti izvještaj o primjeni poreza na dodatnu vrijednost:

„Nismo stekli uvjerenje da su ministri spremni da bojkotuju rad kabineta Adnana Terzića.“

Špirić je podsjetio da je Savjet ministar obavezan da formira ovu komisiju na osnovu odluka oba doma Parlamenta BiH:

„Da je sreće u januaru 2004. godine kad su, dakle, oba doma donijela odluku da se formira komisija za ispitivanje stradanja Srba, Bošnjaka, Hrvata, Jevreja i ostalih u Sarajevu.“

I druge stranke iz Republike Srpske smatraju da Savjet ministara mora poštovati odluke Ustavnog suda i Parlamentarne skupštine BiH i da formira komisiju za ispitivanje stradanja u Sarajevu.

Zbog neformiranja komisije, Milanko Mihaljica, predsjednik SRS-a, osim poziva srpskim predstavnicima na bojkot rada Savjeta ministara, pozvao je i premijera Dodika da razriješi dužnosti ministre iz reda SDA u Vladi RS-a:

„Jer je jasno da su jedini pravi način i politički adekvatan odgovor upravo ovakvi politički potezi, u kojima bi javnost u RS-u i građani u RS-u mogli da vjeruju SNSD-u, SDS-u i PDP-u da njihove riječi nisu demagoške prirode.“

Kopredsjedavajući Demokratskog pokreta Srpske /DEPOS/ Svetlana Cenić, međutim, smatra da pozivi na bojkot rada Savjeta ministara i Parlametarne skupštine BiH nije dobar način:

„Mislim da postoji razgovor za sve to i objašnjenje u svakom slučaju predsjedavajućeg Savjeta ministara.“

Izjavu Adnana Terzića danas nismo mogli dobiti, a u njegovom kabinetu su nam rekli da je povodom ovoga on dao izjavu Javnom televizijskom servisu BiH i da nema namjeru ovo pitanje više komentarisati.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

XS
SM
MD
LG