Dostupni linkovi

Napad na uporišta preostalih talibana


Koalicijske snage pokrenule su rano jutros zračni napad na selo Azizi u pokrajini Pandžvari, oko 40 kilometara od Kandahara. Zapovjedništvo američke vojske u Afganistanu objavilo je da su cilj napada bili položaji "aktivnih članova talibanskog pokreta" koji su posljednjih sedmica u tom području pokretali napade protiv koalicijskih i afganistanskih snaga, kao i protiv lokalnog civilnog stanovništva.

Glasnogovornik američke vojske u Kabulu, narednik John Miller, kazao je za Radio Slobodna Evropa da tačan broj ubijenih talibana još uvijek nije utvrđen:

"Koalicijske snage izvele su još jednu uspješnu operaciju u području Kandahara, nedaleko od sela Azizi. U zračnim udarima ubijeno je više od 50 članova talibanskog pokreta", izjavio je narednik Miller i potvrdio da se istražuju navodi o velikom broju civila stradalih u tom napadu.

Istodobno, guverner oblasti Kandahar izjavio je da američke i afganistanske snage nastavljaju borbene operacije u pomenutom području, te da je do sada ubijeno najmanje 60 talibana. Guverner je također rekao kako je u zračnim udarima i borbama poginulo najmanje 16 civila, te da ih je više ozlijeđeno.

Dopisnik Radija Slobodna Evropa iz tog dijela Afganistana Džavid Ahmad Vafa posjetio je bolnicu u Kandaharu i potvrdio navode o ranjenim civilima:

" U bolnici u Kandaharu vidio sam 15 ranjenih civila koji su dopremljeni iz sela Azizi. Liječnici kažu da su neki od njih teško ranjeni. Među njima ima žena i djece."

Rođaci jednog od ranjenih iz Azizija kazali su Džavidu Ahmadu Vafi da se nakon višednevnih borbi, preostali talibani kriju u tamošnjoj medresi, te da su se, kada je jutros počeo američki napad iz zraka, razbježali po kućama tamošnjeg stanovništva. Oni tvrde da je u borbama ubijeno ili ranjeno najmanje 50 civila.
XS
SM
MD
LG