Dostupni linkovi

BAGDAD


Iraccki parlament podrzzao je danas sastav nove vlade nacionalnog jedinstva, ccime je okonccan vissemeseccni zastoj u formiranju iracckih institucija zbog trvenja glavnih etnicckih i verskih zajedinica. Sastav vlade premijera Nurija al Malika odobren je javnim glasanjem za svakog ministra ponaosob, nakon burnog poccetka sednice kada je nekoliko sunitskih zvaniccnika iznelo primedbe na dogovor postignut u poslednjem trenutku, a nekoliko njih je napustilo parlament.
Za sada su ostala uprazznjena kljuccna mesta ministara unutrassnjih poslova i odbrane, nakon konsultacija koje su trajale 11 sati, i njih che do tada obavljati Maliki, ssiitski lider, odnosno njegov zamenik iz sunitske zajednice Salam al Zobaje.
Vodecha sunitska koalicija, koja zastupa vechinu od 50 sunitskih poslanika u parlamentu od 275 mesta, ostala je jedinstvena nakon odlaska nezadovojnih predstavnika. "Radichemo unutar okvira koji che occuvati jedinstvo iracckog naroda", rekao je Maliki u obrachanju poslanicima, iznosechi 34 priotiteta svoje vlade, uz poseban naglasak na jaccanje bezbednosti i ekonomije. Trvenja izmedju predstavnika vodechih zajednica u zemlji, ssiita, sunita i Kurda, odlagala su formiranje vlade od izbora u decembru, posebno kada su na red dossla imanovanja na kljuccna mesta u vladi.
Maliki je dobio mandat za sastav nove vlade pre mesec dana. Istovremeno, za vreme odrzzavanja sednice parlamenta u Zelenoj zoni, koja je pod velikom obezbedjenjem americckih snaga, u juzznom predgradju Bagdada 24 osobe su poginule u eksploziji bombe.
XS
SM
MD
LG