Dostupni linkovi

Moguće dalje zaoštravanje odnosa sa Iranom


Govoreći o procjenama američkih vojnih izdataka u 2007. godini, ministar Rumsfeld je rekako kako stanje u Iraku, za čije se potrebe izdvaja najvise novca iz vojnog proračuna, dodatno otežava navodno uplitanje Irana u sektaske sukobe među iračkim siitima i sunitima. Rumsfeld je izjavio kako američki vojnici u Iraku nalaze oružje proizvedeno u Iranu, ali kako još uvijek nisu uspjeli presjeći niti jedan kanal kojim ono dolazi iz te susjedne zemlje:

"Problem leži u činjenici da sve dok ne uhvatimo na djelu nekoga tko iz Irana fizički prenosi oružje u Irak i dok se ne potvrdi postojanje ove veze, ne možemo ni tvrditi da iza ovih isporuka stoji iranska vlada."

Američki ministar obrane također je ocijenio da bi vlasti u Teheranu direktno profitirale od američkog povlačenja iz Iraka prije nego iračka vlada bude u stanju samostalno i djelotvorno zaštititi svoju zemlju:

"S iranskog stanovišta, neuspjeh primjene iračkog ustava i djelovanja demokratski izabrane vlade, najbolja je stvar koja bi se u toj zemlji mogla dogoditi. Odustajanje od naše misije u Iraku značilo bi predaju te zemlje neometanom iranskom utjecaju."

Članove Odbora za financijska izdvajanja zanimali su mogući planovi za značajnije povlačenje američkih vojnika iz misije u Iraku, a koju javnost Sjedinjenih Država posljednjih mjeseci sve manje podržava.

Ministar Rumsfeld je izjavio kako se nada da će značajnija povlačenja početi uskoro, ali je rekao da ne može obećati da će se to dogoditi još ove godine. Njegovo je svjedočenje pred senatorima nakratko prekinuto kada se jedna žena iz publike obratila ministru povicima: "Lažljivče". Žena je nosila majicu na kojoj je ispisano "Zaustavite rat odmah", te brojka 2.450, kao podsjećanje na broj američkih vojnika koji su do sada poginuli u Iraku.
XS
SM
MD
LG