Dostupni linkovi

Istraga o smrti desetomesečnog dečaka


Povodom tragičnog događaja u sanitetskom vozilu, u kojem se na putu ka Tiršovoj klinici u Beogradu ugušio desetomesečni M. M. iz sela Kasindol kod Požarevca, ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević kaže da se o eventualnim propustima zdravstvenih radnika u proceduri zbrinjavanja deteta ne može govoriti, dok ne budu gotovi svi rezultati istrage, koja je u toku. Milosavljević je rekao da je izvršen unutrašnji nadzor u Požarevačkoj bolnici, da je spoljni nadzor u toku, kao i da se očekuju rezultati obdukcije, koja je urađena na Vojno-medicinskoj akademiji:

„Šta sad da vam kažem? Da vam kažem da je trebalo da bude 20 doktora u kolima? Moglo je da bude 200. Nekad ne pomaže ni 2.000. Uvek ima ljudi za poštovanje procedure i standarda. Nema ni jednog jedinog mesta u Srbiji, ni jedne jedine zdravstvene ustanove u Srbiji u kojoj se posao ne može obaviti jer nema dovoljno ljudi. U svakoj ustanovi ima dovoljno ljudi. Pitanje je organizacije, pitanje je i okolnosti. Nažalost.“

Roditelji dečaka, međutim, nameravaju da tuže odgovorne za njegovu smrt, jer veruju da bi dete bilo živo da mu je pružen adekvatan medicinski tretman. Oni smatraju da se dečak ugušio zbog toga što medicinske sestre koje su bile u vozilu, nisu znale da mu nameste tubus – cev kroz koju je disao.

Dete je primljeno na Dečje odeljenje požarevačke bolnice u petak ujutro, zbog dečjeg frasa i visoke temperature. Bezuspešno je lečeno čitavog dana. Kada je dobilo modre pečate po telu, rešili su da ga odvezu za Beograd, kaže u razgovoru sa Radoslavkom Despotović, majka deteta Milena Petrović:

„Ja sam ceo dan više puta tražila da ide za Beograd, i moj muž je tražio i svekar, ali nisu davali. Nisu hteli da me prime u sanitet. Skoro su hteli da pobegnu za Beograd od nas, sa sanitetom.“

Otac Danijel Marjanović protivio se obdukciji, ali kaže da će, kad dobije zvanične nalaze, tužiti odgovorne:

„Da se tuži, da se vidi ko je kriv i zašto je kriv. Mi moramo da vidimo zbog čega je dete umrlo.“

Majka Milena tvrdi za naš program da nadležni nisu hteli da prebace dete u sanitet, sve dok se ne plati boravak u bolnici za taj dan:

„Nisu hteli da puste dete u sanitet dok im se ne plati cena za boravak u bolnici od 3.090 dinara. Mihajlo je bio potpuno zdrav, nikad temperaturu nije imao, ništa nije imao. Bio je napredno dete. Mnogo je bio napredan i dobar.“

U međuvremenu suspendovani su načelnik Dečjeg odeljenja požrevačke bolnice Milos Branković i dežurni lekari, dok je upravnik bolnice podneo ostavku, a zvaničnim saopštenjem se oglasio i Zdravstveni centar Požarevac, tvrdeći da je inspekcijskim nadzorom konstatovano da se radilo o naglom razvoju veoma teške kliničke slike bolesti, sa pomućenjem svesti. Postavljena je sumnja u sepsu i organizovan je prevoz bolesnika iz Požarevca za Beograd.

Pedijatar je telefonom obavestio Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj o nameravanom transportu bolesnika za Beograd. Anesteziolog je obezbedio mogućnost da se primenjuje, sve vreme transporta, potpomognuto disanje. Prevoz je organizovan opremljenim sanitetskim vozilom, u pratnji dve medicinske sestre. U toku transporta, uprkos merama oživljavanja, došlo je do smrtnog ishoda bolesti, stoji u saopštenju Zdravstvenog centra.

Vojin Kuzmanović, psihijatar u ovom centru, smatra da za tragičan ishod i činjenicu da je dete poslato za Beograd sanitetom bez pratnje lekara nisu krivi dežurni lekari, već uprava Zdravstvenog centra:

„Mislim da je najodgovornija kompletna uprava Zdravstvenog centra, uključujući i generalnog direktora, finansijskog direktora i tako dalje, obzirom da su loše organizovali rad dežurnih službi. Pola godine unazad pokušavamo da im objasnimo da se sa smanjenim brojem izvršilaca, odnosno smanjenim brojem lekara u dežurstvu mogu desiti fatalne posledice za pacijente. Očigledno da ih je najmanje briga za pacijente. Očigledno da su svi postali veliki menadžeri u medicini i zapravo o medicini ne razmišljaju nijednog trenutka.“
XS
SM
MD
LG