Dostupni linkovi

Naređeno vraćanje optuženika iz Beograda u Hag


Iza rešetaka do zacrtanog roka moraju se vratiti, osim bivšeg srpskog predsjednika Milutinovića, i dvojica nekadašnjih načelnika vojnog generalštaba Dragoljub Ojdanić i Nebojša Pavković, bivši komandant 3. armije i Prištinskog korpusa Vladimir Lazarević, general policije Sreten Lukić i bivši potpredsednik jugoslovenske vlade Nikola Šainović. Svi oni povezani su u postupku protiv Milana Milutinovića, objašnjava u razgovoru za naš program portparol Tužilaštva Haškog suda Andrej Nikiforov:

„Počinje sudski proces u tom predmetu i kao obično, svi oni koji se brane sa slobode moraju se vratiti malo pre početka suđenja. A radi se samo o tom predmetu Milutinović i ostali.“

Mediji u Beogradu otvorili su pitanje zašto na spisku nema i imena bivšeg šefa Državne bezbednosti, takođe optuženog – ali za zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj – Jovice Stanišića, te njegovog bliskog saradnika Franka Simatovića, koji se takođe brane sa slobode. Za to Nikiforov nudi jednostavno objašnjenje:

„Stanišić i Simatović su optuženi za druge stvari. To je drugi predmet.“

Portparol Tužilaštva odbacuje i bilo kakvu vezu između odluke Haškog suda i pritisaka kojima je Beograd izložen zbog neispunjavanja obaveza vezanih za hapšenje i isporučivanje generala Ratka Mladića:

„Nema nikakve veze sa tim, ima samo veze sa početkom suđenja u tom predmetu.“

Advokati optuženih, koje smo kontaktirali, navode da će se njihovi klijenti odazvati pozivu iz Haga, kako su se i obavezali kada im je dozvoljeno puštanje na privremenu slobodu. Advokat optuženog generala Nebojše Pavkovića Ljubiša Živadinović:

„Ispunjeni su svi uslovi. Tužilaštvo je preciziralo svoju optužnicu na osnovu primedbi iza kojih smo mi branioci stali. Praktično, to je ista ona optužnica, ispunjeni su svi uslovi za početak suđenja i sada sa tim krećemo.“

A kada počne, neće biti pauze ni u vreme tronedeljnog letnjeg odmora u Haškom tribunalu, kaže portparol Nikiforov. Optuženi više neće izlaziti iz pritvora do okončanja procesa:

„Kada počne sudski proces, obično ti optuženici ostaju ovde u toku sudskog procesa, ukoliko se ne puste na slobodu za neke manje stvari na nekoliko dana. Međutim, obično ostaju ovde tokom celog sudskog procesa.“

Međutim, advokat Nikole Šainovića Toma Fila tvrdi da su šestorica optuženih, na molbu odbrane, iz Tribunala dobili zeleno svetlo da se u pritvor jave ne 30. juna, već 4. jula:

„Jer 5. jula počinje i nema razloga da sede još pet dana tamo. Onaj ko zna šta je zatvor, bez obzira da li je u njemu bio kao uhapšeni ili profesionalno kao ja, zna da je svaki dan u zatvoru kao godina. Očekujem pismenu odluku da se optuženi moraju pojaviti zadnji dan – 4. jula.“

Haški sud je inače opomenuo Beograd zbog nedozvoljenog kretanja optuženih. Tu se posebno precizira to što je Nikola Šainović u martu prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića u Požarevcu, pri čemu nije ni tražena dozvola od sudskog veća u Hagu, što je u ovim slučajevima obavezno. Toma Fila demantuje da je sud pooštrio svoj odnos prema optuženicima, što potvrđuje činjenica da je Šainović dobio hašku dozvolu da upravo ovih dana otputuje na lečenje u jednu od srpskih banja:

„Neću vam reći u koju, iz bezbednosnih razloga. Dobio sam odluku da Haški tribunal dozvoljava da on napusti Beograd radi lečenja na 21 dan.“

Podsećamo, sva šestorica optuženih gone se po ličnoj i komandnoj odgovornosti za zločine počinjene pre sedam godina na Kosovu.
  • 16x9 Image

    Miloš Teodorović

    Glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu RSE od decembra 2014. Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu.

XS
SM
MD
LG