Dostupni linkovi

NATO očekuje kompromis


NATO očekuje da pregovori o statusu dovedu do kompromisnog rešenja koje će zadovoljiti sve strane, izjavio je u Prištini generalni sekretar NATO-a, Jap de Hop Šefer. Tokom jednodnevne posete Kosovu Šefer i 26 ambasadora Saveta NATOa razgovarali su sa čelnicima kosovskih institucija, liderima srpske zajednice, a posetili su i manastir Visoki Dečani.

Šefer je rekao da je dolazak delegacije NATO-a dokaz da je Severnoatlantski savez opredeljen za očuvanje bezbednosti, te je upozorio sve koji bi mogli biti prepreka političkom procesu:

“Svi treba da se slože oko postizanja kompromisa, a međunarodna zajednica će podržati taj proces. Svako ko bude prepreka procesu suočiće se sa KFOR-om.”

Jap de Hop Šefer je rekao da NATO podržava pregovaračku misiju Matija Ahtisarija, te očekuje da dve strane postignu kompromis kako o konkretnim pitanjima tako i u konačnom rešenju.

Generalni sekretar NATO-a je pozvao Beograd da ohrabri kosovske Srbe da učestvuju u procesu statusa i da ne deluje u suprotnom pravcu.

Delegacija NATO-a je, prema rečima Šefera, visoko ocenila angažovanje pripadnika KFOR-a na očuvanju kulturno istorijskih spomenika i manastira.
XS
SM
MD
LG