Dostupni linkovi

Moguće uskraćivanje dela američke pomoći Beogradu


“Krajem ovog meseca državni sekretar će morati doneti odluku kakva je saradnja Srbije i Crne Gore sa Haškim tribunalom. Ta odluka svakako može uticati na deo pomoći koji je usmeren Vladi Srbije. Nadam se da to uskraćivanje pomoći neće uticati na onaj deo koji je usmeren na reformu vojske i naročito ono što danas pokušavamo da izgradimo, a to su bolji odnosi dve vojske. Kada to kažem, svakako postoji jedan izuzetak, a to je program Partnerstvo za mir. Bez Mladića u Hagu, to je neostvarivo.“

Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić ponovio je večeras da država može doći u "jako nezgodnu međunarodnu političku i ekonomsku situaciju", ukoliko haški optuženik Ratko Mladić u "što kraćem roku ne bude u Hagu". Država tu obavezu mora izvršiti što pre i to nije nikakva fraza, kazao je Ljajić u Loznici.

Portparol Tužilaštva Haškog tribunala Anton Nikiforov izjavio je danas da će kancelarija glavnog tužioca Karle del Ponte poverovati u verodostojnost napora Vlade Srbije da uhapsi generala Ratka Mladića - onda kad Mladić bude uhapšen.

* * *

Inače, sinoć je uhapšen još jedan od osumnjičenih za pomaganje haškom optuženiku Ratku Mladiću, podoficicir u penziji Blagoje Govedarica.

Kako je prenela Beta, Blagoje Govedarica, uhapšen zbog sumnje da je pomagao haškom optuženiku Ratku Mladiću, bio je njegov vozač za vreme rata u Bosni i Hercegovini. Govedarica, uhapšen u utorak uveče u Srbiji, rođen je u Kalinoviku, koji je i rodno mesto Ratka Mladića. Nakon završetka rata u BiH, Govedarica je radio u Vojsci SCG, gde je i penzionisan.

Uhapšenom je određena mera olicijskog zadržavanja do 48 sati i treba biti izveden pred sudiju Drugog opštinskog suda u Beogradu, koji vodi istragu protiv osumnjičenih za pomaganje Mladiću.

Pored Govedarice, od početka godine uhapšeno je još deset osoba, osumnjičenih za isto delo. Svih desetoro je u pritvoru.
XS
SM
MD
LG