Dostupni linkovi

Apple Computer dobio spor protiv Beatlesa


I stari dobri Beatlesi morali su da popuste pred tehnologijom. Sporenje kompanije Apple Corps čiji su vlasnici članovi grupe Beatles - Paul McCartney i Ringo Star i naslednici preminulih članova - Yoko Ono, udovica Johna Lennona i zadužbina Gerogea Harrrisona i proizvođača računara Apple Computer traje dvadesetak godina. Formalno, problem je jabuka koju kao zaštitni znak koriste obe kompanije. Suštinski, spor naravno nije ni najmanje bizaran jer se u svemu vrti ogroman novac.

Jedan od ranijih sporova dvaju Appleova okončan je 1991. sporazumom prema kojem u domenu muzičke industrije pravo na šarenu jabuku ima Apple Corps.

Ali onda je pre nekoliko godina primirje prekršeno kada je Apple Computer izbacio na tržište tada revolucionaran program iTunes kojim je moguće među ostalim kupovati muzičke sadržaje preko interneta. Onda je Apple Corps presavio tabak tvrdeći u tužbi sudu da je Apple Computer time ušao o domen muzičke industrije za šta nema pravo. Apple Computer je štaviše zatim izbacio na tržište uređaj pod nazivom iPod – nešto nalik nekadašnjem Sonyevom Walkmanu, samo što ovde nema CD-a, pogotovo ne starinske kasete nego se vrte računarski fajlovi. Pojavilo se poprilično programa sličnih iTunesu i masa uređaja nalik iPodu, ali Apple Computers sa ta dva proizvoda drži najveći deo svetskog tržišta. Problem koji je mučio članove i naslednike Beatlesa je što milioni ljudi širom sveta ne moraju više da kupuju čitave albume nego za desetak centi ili manje mogu da odaberu koje će muzičke sadržaje skinuti preko interneta.

Sud u Londonu je prihvatio argument Apple Computers da je iTunes prvenstveno servis za prenos podataka što je sporazumom sa korporacijom Apple Corps iz 1991. dopušteno. Muzički sadržaj, suštinski, zapravo jesu nekakvi podaci. Beatlesi su iz spora izašli sa minusom od oko 2.500.000 £ (4.600.000 $).

Analitičari ovog dela internet tržišta već ocenjuju da će današnja presuda suda u Londonu obzirom na poznati princip presedana u anglosaksonskom pravu imati ogroman uticaj na budući razvoj dela interneta vezanog za download muzičkih i filmskih sadržaja tako što će pre svega omogućiti neomatan dalji razvoj programa i uređaja za preuzimanje tih sadržaja.
XS
SM
MD
LG