Dostupni linkovi

Ne lider, nego model za regiju


Ne lider, nego model za regiju, jer za to ima dovoljno dokazanih političkih, demokratskih, trgovinskih i evropskih potencijala, ocjenjuje za naš program bivši hrvatski ministar evropskih integracija i sadašnji predsjednik parlamentarnog Odbora za evropske integracije Neven Mimica:

„Regija sama po sebi ne funkcionira na način da prihvaća bilo koga da bude lider. Zbog toga termin modela ili izgradnja koncepta koji bi od Hrvatske napravio uzor za druge, mislim da je bliža realnosti regije i bliža potrebama i bliža konačnom uspjehu cijelog procesa europeizacije regije. Hrvatska te potencijale ima. Oni su dokazani u svemu onome što smo do sada napravili – na primjenama, na reformi Hrvatske, na približavanju evropskim, čak i ne toliko zakonodavnim rješenjima, nego više europskom sustavu vrijednosti, načinu razmišljanja, postavljanja u određenim, pa i povijesnim situacijama.“

Komentator splitskog tjednika „Feral Tribune“ Marinko Čulić, za Radio Slobodna Evropa kaže kako je pred Hrvatskom velika šansa, ali da nije siguran hoće li je moći iskoristiti:

„Mislim da postoji jedan fundamentalni problem, a to je da Hrvatska još nije zapravo iživjela svoju samostalnost. To se vidi u cijelom nizu besmislenih graničnih sporova sa susjedima, prvenstveno Slovenijom. Ona u toj svojoj neiživljenosti još nije razvila zapravo psihologiju pripadanja širim grupama zemalja i tu je jedini izuzetak Evropska unija i NATO, jer su to nekakve, gotovo eshatološke točke prema kojima se ide, ali prema ostalim asocijacijama gotovo da postoji jedan prezir koji se provlači, tu postoji jedan kontinuitet, od Tuđmanovih vremena kad je prezirno odmahnuo na to da se Hrvatska priključi CEFTA-i.“

Neven Mimica ne dijeli Čulićev skepticizam. Interesi Hrvatske i Evropske unije na jugoistoku Evrope se nimalo ne razlikuju, kaže naš sugovornik:

„Čak bih rekao da Hrvatska ima veći interes za politički i gospodarski stabilnim susjedstvom u jugoistočnoj Evropi, nego što ga ima Evropska unija. Ovo je naše neposredno susjedstvo. Naravno, u varijanti ulaska Hrvatske u EU biće neposredno susjedstvo Evropske unije, međutim mi smo ti prvi koji se i fizički dodirujemo, imamo i svoje priče i svoje probleme iz povijesti sa tim područjem, prema tome naš je interes puno izraženiji i puno opipljiviji za politički stabilnim i gospodarski prosperitetnim susjedstvom. I Hrvatska zbog toga može u okviru EU biti ta koja će podržavati taj odnos partnerstva i uključivanja svih ovih zemalja u članstvo Evropske unije.“

Voditeljica Odjela evropskih integracija u zagrebačkom Institutu za međunarodne odnose Višnja Samardžija kaže kako će Hrvatska biti motivirana za angažman u ovoj integraciji, i to više zbog političkih, nego zbog ekonomskih razloga:

„Politički aspekt je sasvim sigurno nešto što nam nosi dodatne poene, što Hrvatsku može pomaknuti naprijed i približiti je Evropskoj uniji, budući da je regionalna suradnja apsolutno jedan od političkih prioriteta integriranja u EU. To je potpuno nedvojbeno. „

Na ekonomskom planu, ne bi bilo bitnih skokova sa dodatnom liberalizacijom i harmonizacijom odnosa u regiji, jer se bitni pomaci očekuju u trgovini sa Evropskom unijom, dodaje doktorica Samardžija, ali regija za Hrvatsku ostaje bitno i nužno komplementarno tržište.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG