Dostupni linkovi

Protest protiv podele Mitrovice


“Nema podele Mitrovice” je poruka koju je sa protesta u Prištini uputilo oko 200 studenata prištinskog Univerziteta. Protest je organizovala Asocijacija studentskih organizacija protiv kosovskog plana o decentralizaciji, kojim se za Mitrovicu, podeljenu na albanski i srpski deo, predviđa formiranje dve podopštinske jedinice.

Petrit Nimani, predsednik Organizacionog odbora protesta, izjavio je da je sa protesta upućena poruka da se neće dozvoliti podela Kosova:

“Poštovani međunarodni predstavnici i pregovarači, kosovske rane su jos nezalečene, te vas molimo ne sipajte ulje na vatru, pošto ćete odgovornost za to vi snositi”, rekao je Nimani ističući da studenti nisu protiv prava manjina.

“Mi nismo protiv stvaranja uslova za sve građane, uključujući i manjine, ali smo protiv enklavizacije i podele Kosova”, rekao je Nimani.

Miran protest je održan uoči četvrte runde razgovora o decentralizaciji vlasti u Beču. Na tom sastanku kosovska strana će predložiti da se u Mitrovici organizuju dve podopštine u okviru jedne zajedničke vlasti, koju će u prelaznom periodu od dve do tri godine voditi međunarodni administrator.
XS
SM
MD
LG