Dostupni linkovi

Počelo suđenje grupi osumnjičenih za terorizam


Mirsad Bektašević, Abdulkadir Cesur i Bajro Ikanović izjasnili su se pred Sudom BiH da nisu krivi po navodima optužnice koja ih tereti za pripremanje terorističkih napada na području BiH ili nekim drugim evropskim zemljama. Krivicu je odbacio i Senad Hasanović koji je optužen za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnog materijala, dok se petooptuženi Amir Bajrić nije pojavio na današnjem ročištu.

Prema navodima optužnice, Bektašević i Cesur su isplanirali teroristički napad kako bi prisilili vlasti BiH ili zemalja čije su vojne snage i predstavnici prisutni u BiH da povuku svoje snage iz Iraka i Avganistana. Prilikom pretresa stana 19. i 20. oktobra prošle godine u Sarajevu, kod Bektaševića i Cesura pronađena je određena vojna oprema, kao i video zapis koji prikazuje način izrade eksplozivne naprave, sa tonskim zapisom o tome kako spremaju napad kako bi pomogli "braći u Iraku, Avganistanu i drugim zemljama". Bektašević je u septembru prošle godine doputovao u Sarajevo iz Švedske, čiji je državljanin, dok je Turčin Cesur stigao iz Danske. Ostali optuženi su bh. građani. Suđenje će početi u narednih 60, ili najkasnije 90 dana.

Sigurnosne agencije u BiH ne žele komentarisati ovaj slučaj, niti medijske špekulacije o postojanju teororističkih kampova ili tajnih ćelija Al kaide. Međunarodne vojne snage u BiH odlučno demantuju ovakve navode. Portparol EUFOR-a Karen Helsi kaže:

“Mi nemamo dokaza o postojanju bilo kakvih terorističkih kampova u BiH, ili da je BiH utočište za međunarodne teroriste više ili manje od bilo koje druge zemlje u Evropi. Naravno, ukoliko primimo bilo kakve obavještajne informacije te vrste, one će biti ustupljene bh. vlastima. Također, EUFOR, NATO i bh. obavještajne agencije neprestano rade na tome da osiguraju da terorizam ne nađe utočište u BiH.”

Domaći analitičari, međutim, upozoravaju da su saznanja o postojanju terorista i njihovim aktivnostima u BiH ipak oskudna. Vojno politički analitičar Dragan Marčetić kaže da BiH još uvijek nije ugrožena potencijalnim terorističkim napadima, iako spavača Al kaide u zemlji ima:

“Sigurno je da spavača u domenu terorizma, a posebno spavača Al kaide ima. Terorizam kao i svaki terorizma je strogo konspirativna stvar. Teško ga je otkriti. Međutim, vrlo je verovatno da takvog nečeg ima. Tome u prilog govori i ovo predstojeće suđenje, govore i sve one indikacije koje su otkrivene i u Švedskoj i u Danskoj. Međutim, za sada mislim da BiH ipak nije zaražena virusom terorizma u toj meri da bismo mogli da očekujemo njegovu provalu. Vjerovatno je da će Al kaida u narednom vremenu još više pažnje posvetiti Bosni i Hercegovini upravo zbog bele Al kaide. Koliko ih je, kako ih je, gde su, kako su raspoređeni, ima li centara za obuku - to je vrlo teško reći.”

Marčetić ističe kako je nakon napada u Madridu i Londonu Evropa bila pošteđena terorističkih napada, te kako prostori BiH ipak nisu moguća meta.
XS
SM
MD
LG