Dostupni linkovi

Američka himna prepevana na španski


"Zastava ukrašena sjajnim zvezdama", oda američkoj zastavi i pesma koja simbolizuje američke vrednosti – ispevana na španskom. "Nuestro Himno," ili "Naša himna," trebalo bi da olakša imigrantima koji još ne govore dobro engleski, da prihvate vrednosti zemlje u kojoj sada žive. Autor ovog predloga je britanski muzički producent Adam Kidron. Međutim, pesma je izazvala velike polemike. Čak su i borci za prava imigranata izrazili rezervu. Pedro Biađi (Biaggi), voditelj na popularnoj radio stanici u SAD na španskom, kaže da je zabrinut da bi to mogli otežati nastojanja mnogobrojne hispanoameričke zajednice u SAD da poboljša svoj položaj. Međutim, on ističe da su namere autora himne opravdane:

"Ona je napravljena sa mnogo ljubavi i poštovanja."

Međutim, protivnici su reagovali veoma žučno. Jedan komentator ju je nazvao "ilegalnom stranom himnom". Mark Krikorian, šef Centra za studije imigracije sa sedištem u Vašingtonu pita:

"Da li bi Francuzi prihvatili da se 'Marseljeza' (La Marseillaise) peva na engleskom kao znak francuskog patriotizma? - Naravno da ne".

Čitav slučaj stigao je i do Bele kuće. Predsednik SAD Džordž Buš je tim povodom izjavio:

"Državna himna treba da se peva na engleskom. Smatram da svi oni koji žele da budu stanovnici ove zemlje treba da uče engleski jezik i da nauče da pevaju nacionalnu himnu na engleskom."

Objavljivanje predloga američke himne na španskom došlo je u trenutku kada se vodi žestoka debata o statusu 11 miliona imigranata koliko ih u ovom trenutku ima u SAD. Prema predlogu zakona o kojem se raspravlja u Senatu, mnogi od njih trebalo bi da dobiju državljanstvo. Međutim, Predstavnički dom je usvojio akt kojim će biti drastično smanjena mogućnost legalizacije ilegalnog boravka u zemlji.

Oko 14 odsto stanovnika SAD, ili njih oko 40 miliona, inače je hispanoameričkog porekla. Procenjuje se da će do 2020. godine njihov broj narasti na 21 procenat. U poslednjih nekoliko sedmica na skupovima podrške pravima imigranata okupilo se širom zemlje nekoliko miliona građana. "Nuestro Himno" je objavljena i kao neka vrsta najave novih protesta i obustave rada povodom Prvog maja.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG