Dostupni linkovi

BEOGRAD / HAG


Istekao je u ponoć rok Evropske unije dat vlastima u Beogradu za izručenje haškog begunca Ratka Mladića Međunarodnom krivičnom tribunalu za ratne zločine počinjene nakon 1991. na području bivše Jugoslavije.
Evropska unija je zapratila u više navrata, poslednji put u petak, da će prekinuti sa Srbijom pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju ako Mladić ne bude u Hagu do kraja aprila.
Ministar pravosuđa Srbije Zoran Stojković izjavio je Radiju Slobodna Evropa da je razlog što Mladić nije uhapšen to što vlasti Srbije ne uspevaju da ga lociraju.
Portparol Tužilaštva Haškog tribunala Anton Nikiforov je rekao Zoranu Preradoviću, novinaru Radija Slobodna Evropa da se u vezi sa saradnjom Srbije sa Tribunalom glavna tužiteljka Karla del Ponte neće oglašavati pre srede kada bi, kako je još ranije planirano, o tome trebalo da razgovara sa Olijem Renom (Olli Rehn), komesarom Evropske unije za proširenje.
Ratko Mladić je optužen za rane zločine uključujući i genocid koje su u u Bosni i Hercegovini srpske snage počinile nad nesrpskim stanovništvom.
XS
SM
MD
LG