Dostupni linkovi

Masakr uoči pregovora o primirju


Esktremisti su napali udaljena planinska sela u distriktu Doda, oko 170 kilometara od Džamua, zimske prestonice Kašmira. Jedan od stanovnika Rajendra Kumar Šarma, koji je povređen tokom pucnjave izjavio je Rojtersu:

"Militanti su nas isterali iz kuća, naredivši da da se okupimo u kući starešine sela. Nakon toga su zapucali po nama".

Do sada nijedna ekstremistička organizacija nije preuzela odgovornost za napad. Hizbul Mudžahedin, najveća kašmirska pobunjenička grupa odbacila je bilo kakvu ulogu u ovoj akciji. Njen portparol je osudio masakr, ističući da je to maslo indijskih tajnih službi "u cilju sprečavanja borbe muslimana za slobodu". Indijske vlasti optužile su Pakistan da se nije dovoljno angažovao na ukidanju kampova na svojoj teritoriji za obuku terorista koji deluju u Kašmiru. Indijski ministar unutrašnjih poslova Prakas Džeisval:

"Ne postoje reči kojima bi se izrazila osuda ovakvog sramnog terorističkog akta. Tužni smo da su teroristi spremni i na ovakve akcije."

Istovremeno, pakistanske vlasti su saopštile da Nju Delhi nije uložio dovoljno napora da se približi stanovništu Kašmira, koje teži odvajanju od Indije. Napad se dogodio dva dana pre planiranih razgovora indijskog premijera Manmohana Singa sa kašmirskim separatistima u Nju Delhiju, i kasnije njegovog puta u to područje. Indijski ministar unutrašnjih poslova Džeisval:

"Želim da poručim stanovnicima Kašmira da ne brinu. Ovakvi incidenti neće nas zaustaviti na putu ka miru."

Nasilje je pojačano u poslednjih nekoliko sedmica sa otapanjem snega na ovom uglavnom planinskom području, olakšavajući prelazak pobunjenika iz pakistanskog u indijski deo Kašmira. Oko 40.000 ljudi je ubijeno od 1989. godina kada je počela pobuna u indijskom delu ove regije u cilju njene nezavisnosti ili pripajanja Pakistanu. Na hiljade Hindusa je napustilo to područje.

Nasilje je delimično splasnulo 2004. kada su započeli mirnovi pregovori Islamabada i Nju Delhija. I jedni i drugi polažu pravo na ceo Kašmir, koji je podeljen između dve zemlje 1947. kada su Pakistan i Indija postali nezavisne države, nastale od nekada jedinstvene teritorije koja je bila pod britanskom upravom. U pakistanskkom delu Kašmira živi 99 odsto muslimana, dok u indijskom 70 procenata. Islamabad i Indija su vodile dva rata oko Kasmira, a rešavanje jednog od največih etničkih konflikata u svetu, dodatno otežava činjenica da su obe države u međuvremenu postale nuklearne sile.
XS
SM
MD
LG