Dostupni linkovi

Ništa ni od reforme policije


Predsjednik RS Dragan Čavić smatra da će svako rješenje doneseno preglasavanjem unutar Direkcije rezultirati fijaskom:

“Ako Direkcija napravi rješenje koje je rezultat preglasavanja, neuvažavanja, nema u sebi I segmente koji proizilaze iz sporazuma nego predstavljaju jedno mišljenje jedne strane, to će doživjeti propast u septembru kada to dođe na dnevni red vlada.”

Član Upravnog odbora Direkcije za reformu policije, komesar Misije evropske policije u BiH Vinćenco Kopola, rekao je da nakon tri mjeseca i devet sastanaka Direkcije, nije postignut ni jedan plan implementacije policijske reforme.

„Problem je jasan i nadam se da ćete uvažiti ovo što govorim otvoreno i iskreno. RS nije prihvatila ni ponudila ni jedan prijedlog koji ispunjava tri principa Evropske komisije. Mnogo puta sam čuo od predstavnika RS u Direkciji da prijedlog ovog entiteta zadovoljava taj princip, ali moram vam reći da nije tako. Iluzorno je vjerovati da jeste.“

Predstavnici institucija RS naglašavaju da Direkcija za reformu policije nije organ koji donosi odluku već, na principima stručnog mišljenja, predlaže model, odnosno plan implementacije, koji kasnije treba da uđe u fazu političke rasprave. Član direkcije iz FBiH Zlatko Miletić podsjeća da je odlukom kojom je formirana Direkcija, predviđen mehanizam postupanja u slučajevima kada se ne može postići konsenzus.

„Znači, ne preglasavanje u suštinskom smislu, već da se članovi Upravnog odbora Direkcije odlučuju da li će nešto uraditi na način da glasaju o toj stvari. S obzirom da je Direkcija formirana kao profesionalno, a ne političko tijelo, zadatak Direkcije je da na osnovu tri evropska principa ponudi najefikasniji, najracionalniji i najprofesionalniji model organizacije policijskih snaga u BiH.“

Evropska unija od Bosne i Hercegovine traži da policija bude organizovana na državnom nivou, da bude izvan političke kontrole, kao i da se policija organizuje po funkcionalnom principu regija koje prelaze međuentitetsku liniju. Predstavnici institucija RS smatraju da će se očuvanjem entitetskog Ministarstva unutrašnjih poslova izbjeći politički uticaj na policiju. Oni takođe tvrde da se zbog međunacionalnog nepovjernja koje postoji unutar BiH ne trebaju praviti policijske regije koje bi prelazile međuentitetsku granicu. Kako je zbog ovih istih razloga usvajanje reforme policije propalo prošle godine, nije izvjesna sudbina ovog procesa ni u bližoj budućnosti.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

XS
SM
MD
LG