Dostupni linkovi

PRAG


Iran nije ispunio zahtev Saveta bezbednosti od pre mesec dana da obustavi obogaccivanje uranijuma, saopsstila je Medjunarodna agencija za atomsku energiju. U izvesstaju dostavljenom svetskoj organizaciji, direktor Agencije Mohamed El Baradej isticce da vlasti u Teheranu nisu u potpunosti saradjivali sa njenim inspektorima u cilju utvrdjivanja da li je iranski nuklearni program namenjen iskljuccivo za miroljubive svrhe. Americcki predsednik Buss zalozzio se za diplomatsko ressenje nakon objavljivanja ovog izvesstaja. "Veoma je vazzno da Iranci shvate da postoji jedinstvena zzelja mnogih drzzava u svetu da ih ubedi na miran naccin da treba da odustanu od nuklearnih ambicija", kazao je predsednik SAD. Americcki ambasador u UN Dzon Bolton zatrazzio je donossenje obavezujucce Rezoluciju.
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedzad ponovio u petak da cce njegova zemlja ignorisati medjunarodne pozive da obustavi nuklearni program, i da "ne daje pet para" za eventualnu rezoluciju kojom cce biti osudjeno ponassanje vlastiu u Teheranu.
Ssef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da uloga Medjunarodna agencija za atomsku energiju treba da ostane kljuccna, ukazujucci posredno da su za Moskvu i dalje neprihvatljive sankcije UN protiv Teherana.
XS
SM
MD
LG