Dostupni linkovi

MOSKVA


Ruski predsednik Vladimir Putin i nemacki kancelar Angela Merkel zauzeli su se danas, tokom sastanka u Tomsku, za mirno resenje medjunarodne krize nastale iranskim odbijanjem da stavi svoj nuklearni program pod medjunarodni nadzor.
"Nasa pozicija je poznata. Protivimo se nekontrolisanom sirenju oruzja za masovno unistenje, ali verujemo da Iran ima pravo da razvija moderne tehnologije i nuklearnu energiju u miroljubive svrhe," izjavi je ruski predsednik Putin, cija je zemlja glavni snabdevac Irana nuklearnom tehnologijom.
"Sto se Nemacke tice, mogu reci da smo vrlo zainteresovani za jedinstven nastup medjunarodne zajednice kako bi se Iran uverio da zelimo koristiti diplomatske metode za resenje ovog problema, ali takodje verujemo da je nuzno da se Iran pridrzava postojecih sporazuma", izjavila je nemacki kancelar Angela Merkel.
Tokom rusko-nemackog sastanka na vrhu postignut je dogovor o koristenju ruskog gasa i potpisan sporazum kojim je nemacka hemijska kompanija BASF dobila pravo ucesca u razvoju gasnih polja na jugu Rusije.
Putin je pozvao Evropu da ustanovi koja su to "opssta pravila na trzistu energetike", odbijajuci tvrdnje da ruska preduzeca predstavljaju pretnju.
"Kada evropske firme ulazzu u Rusiju, to su investicije i globalizacija, a kada mi zzelimo da dodjemo, to je ekspanzija ruskih kompanija", rekao je on navodeci javna protivljenja nameri "Gazproma" da preuzme britansku kompaniju "Sentrika". Britanski premijer Tony Blair odlucio je ostati privrzen principu liberalizacije evropskog trzista, ukljucujuci i ono koje se tice energetike, tako da nece sprecavati Gazprom u njegovim namerama, pise Independent u cetvrtak.
XS
SM
MD
LG