Dostupni linkovi

Sa ušteđenih hiljada na prosjački štap


Pokušavali su na sve načine da dobiju bar nešto od svojih para, ali uzalud. Danas posuđuju da kupe drva, hranu i neke osnovne lijekove. Milenko je potpuno nepokretan i teško priča. Borislavka isto - teški srčani bolesnik. Nisu više, kažu, toliko razočarani ni u Slovence, koliko u domaće vlasti u BiH što ne čine više da riješe star devizne štednje:

«Bijesna sam na ove naše, jer sam jednom slušala Ivanića kad je trebao ići u Sloveniju i davao izjave – kao on će pregovarati za staru štednju. I mi buljimo kraj televizora, kao dvije budale, nećemo li šta čuti. Kad se on vratio, postavljaju mu pitanje je li išta razgovarao.’Pa znate’, kaže, ’nisam htio da mi kvarimo odnose sa Slovencima zbog toga.’ Nas jednostavno, stare štediše su otpisali - niko pet para ne daje.»

Štedišama u BiH filijale inostranih banaka duguju oko 400 miliona dolara bez kamata. Državni ustavni sud nedavno je proglasio nenadležnost BiH za dug štedišama iz tih banaka. Uspjeli smo kontaktirati Ljubljansku banku u kojoj, nasuprot odluci Ustavnog suda, kažu da je BiH odgovorna izmiriti dug štedišama, te da oni sa tim dugom nemaju ništa. Službenik Ljubljanske banke Boro Ožura:

«1993. godine Vlada BiH donijela je odluku da filijalu Ljubljanske banke u Sarajevu preimenuje u dioničarsko društvo Ljubljanska banka, sa sjedištem u Sarajevu. Kao takva, upisana je u sudski registar, tako da su sve obaveze i prava prešle na Ljubljansku banku d.d. Sarajevo.»

Predsjednik Udruženja starih deviznih štediša u BiH i dijaspori Svetozar Nišić:

«Tražimo dokumentaciju Narodne banke BiH od 1990. godine. Onda ćemo tačno znati ko je iznosio novac, kud je iznosio, koja je transakcija novca, ko je potpisivao, kud su novci otišli – izgorjeli nisu. Ako Slovenci misle da smo mi Vijeće ministara i ako su oni s kim oni mešetare...»

Bračni par Bulić, nakon svih peripetija, sve manje vjeruje da će doživjeti povrat novca koji su čitav život štedjeli:

«Nema veće kletve na svijetu od one koja kaže: dabogda imao, pa ne imao. Mi smo imali, pa nemamo. Nemamo svoje, nama ne treba tuđe. Samo da imamo svoje.»
XS
SM
MD
LG