Dostupni linkovi

Njemačko-ruski odnosi i dalje na uzlaznoj putanji


Rusija, drugi najveći izvoznik nafte u svijetu, i prva zemlja po proizvodnji prirodnog plina, sve je bogatija, sve se više novca slijeva u zemlju, koja globalnu energetsku krizu koristi na najbolji mogući način. Na svjetskom tržištu postaje snaga koja diktira cijene, ali i postavlja uvjete, a koristeći energetske potencijale želi vratiti sjaj nekadašnjeg imperija. Evropa i Azija - područje su interesa Vladimira Putina. On namjerava investirati na oba kontinenta. Da Moskvi dobro ide, da je novca sve više, Putin je pokazao i izjavom da Rusija planira do kraja godine isplatiti Pariškom klubu povjerilaca nešto manje od 21 milijarde dolara duga. No, ne ide sve glatko, jer Evropa štiti svoje interese. Putin je zbog toga razočaran, te je svojoj sugovornici njemačkoj kancelarki Angeli Merkel dao do znanja:

"Ove godine Rusija predsjedava Grupom G8, a jedan od naših prioriteta je energija. Vjerujemo da će nastavak dijaloga, osigurati budućnost zajedničkih energetskih projekta koji će doprinijeti stabilnom globalnom ekonomskom i društvenom napretku, kako za Evropu, tako i za ostatak svijeta."

Merkel je kazala kako se nada da će Rusija ostati siguran opskrbljivač energentima, kao što je to bila i u proteklih 40 godina:

"Vjerujem i da članovi delegacije koji su stigli sa mnom pokazuju važnost naših odnosa sa Rusijom. Interes za rusku kulturu ali i investicije u Njemačkoj su veliki. To pokazuje, ne samo konkurentnost njemačkih proizvoda, već i činjenicu da se ruska ekonomija modernizira, a za to smo svi vrlo zainteresirani."

Rusko-njemački odnosi posljednjih godina na uzlaznoj su putanji. Aktualni predsjednik je dobar poznavatelj njemačkih prilika, uostalom, jedno vrijeme svoje KGB-ovske karijere proveo je u Njemačkoj, istina, onoj nekadašnjoj - Istočnoj. Gerhard Schroeder, bivši njemački šef vlade danas je na čelu rusko-njemačkog energetskog konzorcija. Tijekom njemačko-ruskog gospodarskog foruma u Tomsku, ruska državna kompanija Gazprom i njemački kemijski gigant BASF potpisali su sporazum kojim Njemačka tvrtka dobiva 35 posto udjela u razvoju korištenja prirodnog plina na jednom polju u Rusiji.

Putin trguje i nada se da će mu Njemačka otvoriti još šire vrata Evrope. Angeli Merkel je izrazio svoje nezadovoljstvo što stalno sluša iz Evrope poruke kako je Unija sve zavisnija od ruskih energenata, iako je i za vrijeme hladnog rata Moskva ispunjavala svoje energetske sporazume s Evropom. Dosta cinično je primijetio da, kada stranci žele ulagati u Rusiju to se zove investicijama i globalizmom, ali kada ruske kompanije žele na zapadna tržišta onda je to ekspanzionizam. Moskva pokušava ući na englesko energetsko tržište, čemu se protive tamošnja poslovna i politička javnost.

Putin igra na jasnu kartu. Evropu upozorava da će Rusija biti prisiljena tražiti nova tržišta, kako u Sjevernoj Americi, tako i u Kini. Globalna energetska kriza ide na ruku onima koji imaju energente. Rusija se na izvore nafte i prirodnog plina se ne može požaliti.
XS
SM
MD
LG