Dostupni linkovi

Svjedoci tvrde da Beograd zataškava slovenske zločine


Ankica BARBIR - MLADINOVIC

Josip Birkić, iz Semeljaca kraj Đakova, imao je 1991. godine 18 godina i služio JNA u Sloveniji. Teško je stradao u zapaljenom tenku 28. lipnja 1991., kada je slovenska teritorijalna obrana pucala po njegovom i još tri tenka na talijansko -slovenskoj granici Rožna dolina, Nova Gorica, koji su tamo stajali bez ikakve nakane da borbeno djeluju. Birkić je sve opisao u pismu, koje je ovjerio kod javnog bilježnika, priložio medicinsku dokumentaciju i poslao ga slovenskom Helsinškom odboru, a novinaraima ga je u Zagrebu pročitala predsjednica Odbora Neva Miklavčič - Predan:

«Kad sam ja izašao van iz tenka, na meni su gorjele hlače i košulja, pa sam legao na pod da se ugasim, a Slovenci su pucali po meni, pa sam uzdignutim rukama, sa kojih mi je visila opečena koža, potrčao iza jedne zgrade gdje su već bila se sakrila dvojica drugih vojnika, da bi nakon nekoliko trenutaka teritorijalci ponovo zapucali po nama i tom su prilikom jednog vojnika pogodili u prsa, koji je nakon nekoliko minuta umro pred mojim očima.»

Predsjednica Centra za razvoj demokracije Semina Lončar, koja je posjetila Birkića, kaže da su iz plamtećeg tenka uspjeli iskočiti i Birkićevi kolege Suad Husičić iz Žepča,Vehdin Ćosić iz Jablanice i Miroslav Rajić iz Vojnića, a sam Birkić, krupniji od njih, zapeo je u uskom otvoru:

«Kako je tenk gorio, on se, dok se izvlačio, držao za taj žarući tenk, tako da su njemu skroz izgorile ruke, dlanovi, šake, mišići i sva ta tkiva. Izgorila su mu leđa, koljena, i lice mu je izgorilo, i kosa, znači 85 posto površine tijela je bilo izgorjeno. I uspio se izvući iz toga tenka i legao je na pod i valjao se da izgasi plamen, međutim oni su stalno po njemu pucali. Znači, Josip Birkić smatra, a i mi također, da je povrijeđena Ženevska konvencija, da je povrijeđeno humanitarno pravo, jer oni nisu borbeno djelovali. Iako su bili ozlijeđeni, što je bilo vidljivo, na njih je opet pucano.»

Birkić kaže da je slovenska televizija snimila taj dogadjaj i objavila oko 15. srpnja 1991. On je ostao trajni invalid, dosad nije uspio ostvariti nikakava prava jer se tretira kao «ničiji», pa je preko hrvatskog državnog odvjetništva odlučio tužiti slovensku državu:

«Mislim da je počinjen veliki zločin prema meni i mojim kolegama od strane teritorijalne obrane Slovenije, za koji do sada nitko nije odgovarao, a trebao bi.»

Predsjednica slovenskog Helsinškog odbora Neva Miklavčić - Predan još je kazala da se zbog medijske blokade u Sloveniji odlučila na press konferenciju u Zagrebu, gdje se očitovala i o tvrdnjama ministra obrane Srbije i Crne Gore Zorana Stankovića o već poznatom slučaju Holmec. On je, naime, ustvrdio da su trojica vojnika JNA sa TV snimki u Holmecu identificirani i živi, te da se manipulacijama ne smiju dizati tenzije između Srbije i Slovenije:

«Ja sam definitivno uvjerena da je to pritisak iz Slovenije, gdje je, u biti, glavni problem sada svjedočenje Milana Kučana i odgovornost za te stvari.»

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG