Dostupni linkovi

Počelo suđenje u slučaju "Prlić i ostali"


Azra Penava još uvijek ne zna za sudbinu svoga muža. Zajedno sa još 13 pripadnika Armije BiH, zarobljen je i odveden iz zgrade 4. korpusa od strane vojne policije Hrvatskog vijeća obrane, što je snimila i objavila Hrvatska radiotelevizija. Šta se desilo sa zarobljenim vojnicima, do danas nije utvrđeno. Početak suđenja Jadranku Prliću i ostalim porodice zarobljenih pripadnika Armije BiH sa nestrpljenjem očekuju, kako kaže Penava, punih 11 godina:

«Morate samo znati da svih pet optuženih, čija je optužnica počinje se dokazivati u Hagu, imaju jednu od tačaka Mašinski fakultet, odnosno zarobljene iz komande 4. korpusa.»

Pravdu očekuje i Ramiz Tiro koji je u logorima Herceg-Bosne, Heliodrom kod Mostara i Dretelj kod Čapljine, proveo 243 dana. Heliodrom i Dretelj ubrajaju se u logore u kojima su najteže kršena prava civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, što su počinile hrvatske snage. Najviše logoraša, prisjeća se Tiro, stradalo je prilikom odlaska na rad, gdje su korišteni kao živi štit na liniji razgraničenja vojnih snaga:

«Nama se vrata nisu otvarala po 72 sata – od hangara gdje smo bili. Bili smo na betonu, imali smo pola kvadratnog metra i za spavati i za sjediti. Rafali su pucali po vratima. Ko je stajao taj je bio pogođen, ko je sjedio mogao je biti pogođen u noge ili u trbuh.»

I slučaj zarobljavanja pripadnika Armije BiH, ali i logori Heliodrom i Dretelj novode se u optužnici protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića i Berislava Pušića, bivših visokih dužnosnika hrvatske republike Herceg-Bosne, koji se terete za etničko čišćenje bosanskih muslimana i drugih nehrvata s područja na teritoriji Republike BiH, za koji se tvrdilo da su dio tzv. Herceg-Bosne. Optužbe uključuju, među ostalim, ubistvo, silovanje, seksualno zlostavljanje, uništavanje imovine, zatočavnje, deportaciju.

Matijas Helman, predstavnik Haškog tribunala u BiH:

«Prema navodima optužnice, svi optuženi su imali visoke pozicije u Hrvatskom vijeću obrane u relevantnom vremenskom periodu i tužilac tvrdi da je svaki optuženi svojim djelima ili propustima svjesno doprinio vršenju zločina. Predmet se posebno tiče zločina počinjenih u opštinama Prozor, Gornji Vakuf, Jablanica, Ljubuški, Stolac, Čapljina, Vareš i Mostar, uključujući i logore Heliodrom i Vojno i neke druge zatočeničke objekte.»

Prema optužnici, kao predsjednik, a kasnije premijer Herceg Bosne HVO-a, Jadranko Prlić je, uz Matu Bobana, bio najmoćniji dužnosnik u političkoj strukturi i organima vlade Herceg-Bosne. Bruno Stojić je bio najviši politički i rukovodni dužnosnik zadužen za oružane snage HVO-a. Slobodan Praljak je istovremeno obavljao funkcije visokog časnika Hrvatske vojske, pomoćnika ministra obrane i višeg predstavnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Milivoje Petković na raznim položajima i funkcijama koje je obavljao vršio je de jure ili de fakto rukovođenje i zapovijedanje oružanim snagama Herceg-Bosne HVO-a. Valentin Čorić je igrao ključnu ulogu u formiranju, upravljanju i radu vojne policije. Berislav Pušić je bio predsjednik komisije kojoj je povjerena uprava nad svim zatvorima i objektima HVO-a za zatočavanje u kojima su držani ratni zarobljenici i zatočenici.

U optužnici se navodi kako u udruženom zločinačkom poduhvatu, pored ostalih, su učestvovali i Franjo Tuđman, Gojko Šušak, JankoBobetko, Mate Boban, Dario Kordić, Tihomir Blaškić, Mladen Neletilić i razni drugi pripadnici i časnici HVO-a. Inače, početak suđenja bivšim zvaničnicima Herceg-Bosne u Hercegovini je uglavnom bez značajnijih političkih reakcija. Saopćenjem za javnost oglasili su se tek hrvatski invalidi, veterani domovinskog rata, za koje je oslobađajuća presuda već sada neupitna.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG