Dostupni linkovi

U petak ističe ultimatum Teheranu


Američki državni sekretar Condoleeza Rice poručila je danas iz Atine da iranske najave o prekidu saradnje s Agencijom za atomsku energiju vode zemlju u međunarodnu izolaciju:

"Prijetnje međunarodnoj zajednici da ćete se povući iz dogovorenih obaveza, da ćete prestati sarađivati s Agencijom samo zato što svijet nije siguran da je vaš nuklearni program isključivo minodopski, tipičan je primjer iranskog ponašanja kakav gledamo zadnjih nekoliko godina."

Ovaj stav američke dužnosnice stigao je samo dan nakon što je iranski predsjednik na press konferenciji u Savjetu sigurnosti UN-a, koji zahtijeva da do kraja ovog mjeseca Teheran prekine program obogaćivanja urana, odaslao poruku:

"Zapad ne bi trebao misliti kako uz pomoć Savjeta sigurnosti može donositi pogrešne odluke. Promijenite je i mi ćemo sjesti za pregovarački sto,"

Iranski predsjednik je precizirao:

"Naša politika je mirnodopska upotreba nuklearne energije. Naša je politika da sarađujemo s Agencijom za atomsku energiju. Ali ako vidimo da nas oni žele lišiti naših prava ili ne žele prihvatiti naša prava, razmotrit ćemo sporazum."

Ahmedinedžad je vrlo samouvjereno naciji poručio kako se u slučaju povlačenja Irana iz Agencije "neće dogoditi ništa značajno". Glavni pregovarač i šef Iranskog nacionalnog vijeća za sigurnost Ali Larijani upozorio je danas da će Teheran prekinuti sve oblike saradnje ukoliko mu Savjet sigurnosti UN-a uvede sankcije:

"Jasno ću reći – ako uvedete sankcije Iran će prekinuti sve odnose s Agencijom za atomsku energiju. To će biti rezultat, ali ne znam da li će to pomoći. Morate shvatiti da se ovo pitanje ne može rješiti silom."

Verbalni rat na relaciji Teheran – Washington se nastavlja, čak pojačava uoči 28.aprila, do kada je Savjet sigurnosti UN-a dao rok Iranu da prekine obogaćivanje urana. Ahmedinedžad je u ponedjeljak veče jasno stavio do znanja da pritisci neće rješiti situaciju, Condoleeza Rice danas u Atini je uzvratila:

"Američki predsjednik ne povlači nijednu opciju sa stola, ali mi smo se obavezali na diplomatsko rješenje."

Valja dakle sačekati petak, posljednji radni dan u ovoj sedmici, dan kada ističe ultimatum Teheranu.
XS
SM
MD
LG