Dostupni linkovi

Nove epizode afera o kupovini glasova


Visoki funkcioner Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović tvrdi da svu odgovornost za pomoć građanima za upis u birački spisak u ime te partije snosi on i kaže da je sve učinjeno po zakonu, te očekuje da će policija pustiti iz pritvora podgoričkog advokata Dragana Garića koji je juče priveden zbog sumnje da je počinio šest krivičnih djela falsifikovanja isprava i povrede Zakona o biračkim spiskovima Crne Gore:

„Mi ne krijemo da smo pomagali građanima koji su nam se javljali do 11-og. Opštinski organ Uprave nije postavio pitanje ko je za nekog donio zahtjev za upis u birački spisak i to je jedino ispravan rad i mislim da su gotovo svi opštinski organi Uprave u svim opštinama u Crnoj Gori tako postupali. Od 11. napravljen je potpuno drugačiji pristup, ali ne za sve građane Crne Gore, već samo za pristalice za koje oni procijene da su za opstanak zajedničke države. Nakon što su nama zabranili dana takav način možemo to činiti angažovana je advokatska kancelarija 'Garić'.“

Advokat Dragan Garić je, prema navodima policije, u svojstvu zastupnika političke grupacije bloka za zajedničku državu, Sekretarijatu za lokalnu upravu podnio šest zahtjeva za upis u birački spisak. Uz zahtjeve ovjerene pečatom advokatske kancelarije i svojeručnim potpisom Garić je, kako navodi policija, falsifikovao i punomoćje ovih lica za zastupanje pred državnim organima. Jedno od lica, Goran Gojković, brisan je iz biračkog spiska po osnovu Matične knjige umrlih, navodi se u prijavi policije. Kaluđerović to ovako objašnjava:

„Desio se taj jedan administrativni propust kada život nametne neke takve stvari.“

Policija je saopštila da ispituju druge relevantne činjenice u vezi sa ovim slučajem, nakon čega će Garić uz krivičnu prijavu biti predat istražnom sudiji Osnovnog suda u Podgorici.

A na drugoj strani, iz bloka za zajedničku državu, najavljen je nastavak takozvanog „Zeta filma“ o kupovini glasova u kojem je ponovo akter jedan od aktivista Demokratske partije socijalista iz Zete, iz prvog filma o «Mašanu». Naime, kako je objavio „Dan“, predsjednik izbornog štaba Demokratske partije socijalista u Golubovcima, Ivan Ivanović, na ovim snimku pokušava podmititi Aleksandra Cekovića iz Golubovaca nudeći mu 500 eura, a da za uzvrat on i njegova porodica ne izađu na referendum, što je Ceković odbio. Ono što je za razliku od prvog „Zeta filma“ u ovom, takođe zabilježenom u martu, zanimljivo je da Ceković koji ne zna kako je kamera dospjela u njegovu kuću nema novčanih problema, već se radi o imućnom čovjeku koji posjeduje privatan biznis. Film koji je za sada dostavljen samo listu „Dan“ trebalo bi, kako najavljuju predstavnici unionističkog bloka, tokom ove nedjelje da bude distribuiran kompletnoj javnosti.

Povodom „Zeta filma II“ nadležni državni organi se još nijesu oglašavali, a mi smo u Demokratskoj partiji socijalista pokušavali da provjerimo da li će protiv svog aktiviste, Ivana Ivanovića, koji, kao i u prvom filmu, nudi novac u ime Vlade Crne Gore, preduzeti neke mjere. Portparol vladajuće stranke Predrag Sekulić odgovara:

„Demokratska partija socijalista je u više navrata ponovila da niko nije imao mandat da u njeno ime ili u ime državnih organa Crne Gore bilo kome nudi novac za ne izlazak na referendum, niti da radi bilo što što je protivno Zakonu o referendumu i zakonima države Crne Gore. Taj mandat nije imao ni gospodin Ivan Ivanović. Naravno, mi očekujemo da će država, kao što je već rađeno to i u prvom slučaju, procesuirati taj postupak i da ćemo veoma brzo dobiti epilog čitave te zavrzlame sa snimanjem filmova.“

Na drugoj strani, iz nevladine organizacije koja nadzire referendumski proces, Centra za monitoring, pozivaju na brzo i efikasno rasvijetljavanje oba slučaja. Milorad Marković iz CEMI-ja upozorava:

„Veoma je bitno da sudska istina u svim prijavljenim slučajevima se sazna prije održavanja referenduma, a da počinioci eventalnih krivičnih djela na efikasan način budu sankcionisani, uz postupak predviđen zakonom, uz puno poštovanje procesnih prava tih osoba, što je jako bitno naglasiti jer upravo u ovolikoj medijskoj pažnji koja je posviećena svim ovim slučajevima, ta lica mogu da imaju najveću štetu koja im se može nanijeti.“
XS
SM
MD
LG