Dostupni linkovi

Bin Laden za rat okrivio i američki narod


U poruci za koju američka obavještajna zajednica procjenjuje da je autentična, Osama bin Laden ovaj put okrivljuje građane Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja za ratove u Iraku i Afganistanu. Odgovornost za te sukobe, čelnik je al-Qaede u dosadašnjim istupima uglavnom pripisivao zapadnim vladama, no ovaj put je njegovo viđenje krivnje prošireno novim tvrdnjama:

"Narod i vlada dijele odgovornost za rat. Dok rat traje, narod obnavlja svoju odanost vladama i političarima. Šalje svoje sinove u vojske koje se bore protiv nas i pruža im financijsku i moralnu pomoć dok naše zemlje gore, dok se naš narod ubija, a nikoga nije briga."

Navodeći primjer objavljivanja karikatura proroka Muhameda u zapadnom tisku, te stanje u sudanskoj pokrajini Darfur, tonom i sadržajem poruke koji nalikuju na istup kakvog državnog tužitelja, čelnik al-Qaede je ustvrdio kako Zapad vodi križarski rat protiv islama:

"Odbijanje priznanja pokreta Hamas nakon što je pobijedio na palestinskim izborima, dodatno potvrđuje da se vodi cionističko-krizarski rat protiv muslimana."

U poruci prije tri mjeseca, čelnik al-Qaede nudio je primirje građanima Amerike ako njihova zemlja povuče svoje vojnike iz Iraka i Afganistana. Promjena kojom je Bin Laden u noćašnjoj poruci građane i vlade zapadnih država smjestio u isti koš, može imati opasne posljedice, kaže Peter Bergen, autor knjige "Osma bin Laden kakvog sam poznavao":

"On je u prošlosti uvijek pravio razliku između američkog naroda i američke vlade. U ovoj poruci ih sve svrstava u istu kategoriju neprijatelja. Taj kontekst zabrinjava jer je moguće da se na ovaj način daje vjerski blagoslov al-Qaedi da ponovo napadne američke civile."

Objavljivanje ovog tonskog zapisa dolazi u vrijeme intenziviranja političkog sukoba između demokrata i republikanaca u Sjedinjenim Državama. Demokratski čelnici i više umirovljenih američkih generala tvrde da je vojna invazija Iraka jedan od glavnih razloga zbog kojih Osama bin Laden još uvijek nije uhvaćen ili likvidiran. Predsjednik George W. Bush i najuži tim njegovih savjetnika odlučno odbacuju ove tvrdnje.

Noćašnja je poruka bila povod i britanskom premijeru Tony Blairu da na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare u Lonodnu da i svoju analizu njenog sadržaja:

"Posebno mi se zanimljivim čine dvije stvari – ekstermizam koji definira Bin Ladenovu političku filozofiju i mržnja prema ljudima koji žele surađivati jedni s drugima, bez obzira na vjerske i rasne razlike. Ova poruka pokazuje da al-Qaeda nastoji iskoristiti svaki sukob ili spor u današnjem svijetu za promociju svoje politike. To je politika mržnje, a ne politika mira."
XS
SM
MD
LG