Dostupni linkovi

Spremni za novi talas...


Dušan JUVANIN, šef štaba za obranu od poplava u Zrenjaninu

Subota, 15. april 2006. godine
Vlada Republike Srbije donela je juče odluku o uvođenju vanrednog stanja u odbrani od poplava u opštinama Žabalj, Titel i Zrenjanin. Obećana su finansijska sredstva i neophodna teška mehanizacija. Videćemo.
Na Žabaljskom mostu održan je godišnji pomen žrtvama teške saobraćajne nesreće. U sudaru autobusa "Autobanata" i kamiona, poginulo je šest putnika, a pet se još vodi kao nestalo. Prijateljstva sklopljena sa porodicama poginulih, prošle godine prilikom izvlačenja autobusa iz Tise, čini mi se neraskidivim. Posle susreta sa njima nisam sposoban za bilo šta. Jednostavno sam emocionalno prazan.

Nedelja, 16. april 2006. godine
Sve reke u okolini Zrenjanina su podivljale: Tisa, kanal DTD i Tamiš. Begej je za nešto više od 36 sati narastao za 122 centimetra. Mnogi delovi grada Zrenjanina su ugroženi vodom. Prva linija odbrane, sastavljena od džakova punih peska i folije, prolazi kroz dvorišta, na samo nekoliko metara od kuća. Ulice Ohridska, Splitska i Gorička, simbolično zar ne, su se ujedinile i komšije zajedno, bez obzira na godine i nacionalnost, pomažu jedni drugima u odbrani od vodene stihije. Posle mnogo, mnogo godina veoma sam ponosan što sam Zrenjaninac.

Ponedeljak, 17. april 2006. godine
U programu lokalne Televizije Santos, sinoć je gostovao novinar Miodrag Popov, koji je na neuobičajno vulgaran način vređao nekoliko osoba iz našeg javnog života. Budući da se radi o ogoljenom govoru mržnje, očekujem da se javno oglasi Tužilaštvo, kao i da se čelnici Televizije Santos izvinu svim povređenim osobama i svim građanima Zrenjanina. Popov je poznat po najprimitivnijim ratno-huškačkim govorima, punim mržnje sa početka devedesetih i ratova na prostorima bivše Jugoslavije. Tako je to kada nema lustracije.

Utorak, 18. april 2006. godine
U zrenjaninskom Okružnom sudu nastavljen je glavni pretres u postupku protiv bivšeg direktora fabrike lekova Jugoremedija, Aleksandra Radovanovića i sadašnjeg direktora Zlatka Markovića. Predsednik Udruženja malih akcionara, Zdravko Deurić, moj veliki prijatelj, neposredno pre suđenja dobro je posle ukazane lekarske pomoći upućen je na kućno lečenje. Mali akcionari Jugoremedije već dve godine vode borbu za poništenje privatizacije, po kojoj je većinski vlasnik fabrike postao poznati tajkun Jovica Stefanović.

Sreda, 19. april 2006. godine
Posle naše posete Sajmu turizma, održanom od 9. do 11. aprila 2006. godine u Bukureštu, gde se na štandu grada Rešice promovisala turistička ponuda Zrenjanina, danas je održana promocija turističke ponude županije Karaš – Severin iz Rumunije u Velikoj sali Skupštine općine Zrenjanin. Banja Herkulane i grad Rešice biće predstavljeni na štandu turističke organizacije Zrenjanin na predstojećem Sajmu turizma u Beogradu.

Četvrtak, 20. april 2006. godine
Od obećane pomoći prilikom uvođenja vanrednog stanja nema ništa. Ni jedan jedini dinar, niti bilo koja druga vrsta pomoći, nije upućena Zrenjaninu. Umesto toga, Vlada i Skupština Srbije raspravlja o predlogu Zakona o crkvama i verskim zajednicama. Možda nama stvarno još samo Bog može pomoći.

Petak, 21. april 2006. godine
Nastavljeno ubrzano ojačavanje nasipa na Tisi. Za 12 dana u odbrani od poplava učestvovalo je preko 7500 građana opštine Zrenjanin, koji su napunili preko 200 hiljada džakova i postavili ih na prvu liniju odbrane. Spremno očekujemo novi talas iz Mađarske. Kao rukovodilac Štaba za zaštiti od elementarnih nepogoda opštine Zrenjanin, očekujem da ćemo se odbraniti.
XS
SM
MD
LG