Dostupni linkovi

UNMIK razmatra produženje odluke o zaštiti Dečana


UNMIK razmatra produženje odluke o zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani. Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen je 25. aprila 2005. godine proglasio područje oko manastira Dečani zaštićenom oblašću, u kojoj se zabranjuje izgradnja i druge aktivnosti bez odobrenja misije UN. Portparol UNMIK-a, Đorđi Kakuk kaže da svi relevantni faktori na Kosovu razmatraju produženje specijalnih mera:

“U toku su konsultacije šefa UNMIK-a Sorena Jesena Petersena sa privremenim institucijama, kancelarijom premijera i svim relevantnim vlastima, uključujući i lokalne predstavnike o produženju odluke o zaštićenoj oblasti oko manastira Visoki Dečani. To još nije potpisano jer su razgovori u toku.”

UNESCO je 2004. godine manastir Dečane stavio na listu svetske kulturne baštine. Ovaj pravoslavni manastir iz 14. veka se nalazi u zapadnom delu Kosova u kanjonu i okružen je planinskim šumama. To područje je zaštićeno jer postoji zabrinutost zbog "ilegalne gradnje, neregularne seče sume i aktivnosti koje prete da ugroze oblast jedinstvene kulturne i prirodne vrednosti". Međutim, mnogi kritičari ove odluke, među kojima je i organizacija “Samoopredeljenje”, kažu da je UNMIK takvom odlukom oduzeo privatno zemljište i imovinu, koji se nalaze u toj zoni.

Ali predstavnici kosovskih vlasti kažu da podržavaju mere o zaštiti manastira. Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje, Ardijan Djini kaže da zaštitna zona oko manastira, koja obuhvata teritoriju od 800 hektara, nije u suprotnosti sa stavom Vlade Kosova. Prema njegovim rečima, vlasnicima se ne oduzima pravo korišćenja zemljišta, već se to mora obavljati u skladu sa zakonom:

“Vlasnici imovine oko Manastira treba da shvate da se ni na koji način ne oduzima njihovo pravo, mi samo želimo da se ta zona zaštiti, jer se radi o nasledstvu od velikog značaja.”

Slično kaže i predsednik Opštine Dečane Nazmi Seljmanj:

“Neće biti eksteritorijalnog statusa, enklava, a ni oduzimanja imovine. Radi se privremenoj odluci šefa UNMIK-a, koja ne nanosi štetu vlasnicima.”

Inače, narednih dana biće poznato da li će UNMIK produžiti odluku o zaštićenoj zoni ili će se to pitanje regulisati na neki drugi način. Prema naredbi koja je na snazi, svako korišćenje zemlje, kao što je izgradnja ili neka industrijska aktivnost, mora biti u skladu sa kosovskim zakonima, pravilima UNESCO i međunarodnim standardima. Navodi se da to ne utiče na vlasnička prava, ali se nalaže poštovanje zakona pošto se radi o prirodnom, istorijskom i kulturnom bogatstvu Kosova. Zbog toga je ministar Djini najavio kako Vlada planira da čitavu oblast u zapadnom delu Kosova, površine 60.000 hektara, proglasi nacionalnim parkom:

“Time bi se zaštitio Manastir a nacionalni park bi pružio mogućnosti za razvoj biznisa.”
XS
SM
MD
LG