Dostupni linkovi

Nema potvrde navoda o američkom izvještaju


Beogradska „Politika“ i podgorički „Dan“ objavili su da je Američka agencija za borbu protiv narkotika DEA uradila elaborat o mogućem razvoju kriminala na prostoru Balkana sa navodnim zaključkom da će samostalnost Crne Gore i Kosova dovesti do obračuna raznih mafijaških klanova na ovim prostorima. U tekstovima ovih dnevnika najavljuje se kataklizmatičan scenario koji se odnosi na Crnu Goru kojim se predviđaju čak i ulični obračuni mafija za podjelu teritorija. Ako dođe do nezavisnosti sprema se pravi mali rat među mafijašima, pri čemu će, prema saznanjima ovih medija, Ulcinj, navodno, preuzeti Albanci, Kotor Hrvati, Rožaje muslimani, dok će se za druge gradove boriti sve tri nacionalne manjine, a Podgoricu i Cetinje i još neke gradove pokušaće da zadrži crnogorska mafija. Pored toga, dnevni list „Dan“ je na tu informaciju objavio i niz reakcija.

U zvaničnom dopisu Radiju Slobodna Evropa Konzulat Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici je saopštio da ne zna za takav izvještaj Američke agencije za borbu protiv narkotika DEA. Na navode iz lista „Politika“ i „Dan“ reagovala je crnogorska policija koja je saopštila da medijska predviđanja da će nezavisnost Crne Gore izazvati rat mafije i njeno pojačano kriminalno djelovanje nijesu utemeljena na realnim činjenicama. U saopštenju Uprave policije se navodi da je očigledno da komentari i upozorenja o opasnostima u oblasti bezbijednosti predstavljaju pokušaj unošenja straha i panike među građane, te da su naslovi i tekstovi imali sasvim konkretan cilj – perfidan uticaj na građane u referendumskom procesu u Crnoj Gori i na njihovu odluku u tom procesu.

Povodom toga pitali smo predsjednika i sekretara Odbora za praćenje medija u referendumskoj kampanji da li ovakvo pisanje predstavlja grubo miješanje u referendumski proces u Crnoj Gori. Predsjednik Odbora Željko Rutović, koji pripada Bloku za nezavisnost, ocijenjuje da demantiji koji su se pojavili povodom tih tekstova govore da se radi o propagandističkom nekorektnom i neprofesionalnom praćenju referendumske kampanje u Crnoj Gori:

„Pisanje 'Dana' i 'Politike' o opasnosti od mafije u nezavisnoj državi Crnoj Gori je klasičan vid propagande sa dobro poznatim i već viđenim specijalnim rukopisom još iz vremena raspada SFRJ. Nema sumnje da je ovo direktno, namjerno i ciljano sračunato u funkciji zbunjivanja građana, izazivanja straha i nervoze, a sve protiv crnogorske nezavisnosti. Iskrivljavanje informacija i podizanje tenzija putem manipulacija je loš izraz novinarske struke i medija koji su o ovome tendenciozno isključivo u funkcije destabilizacije referendumskog procesa izvještavali. Sigurno više nego očigledno da kako se intenzitet kampanje pojačava da će arsenal pritisaka, falsifikata i medijske harange protiv crnogorske nezavisnosti sve biti veći i veći.“

Sekretar Odbora Slaviša Guberinić iz Bloka za očuvanje državne zajednice kaže da, ukoliko su tačni podaci Američke Agencije za borbu protiv narkotika, informaciju je trebalo objaviti:

„Ako je ovo tačno, s obzirom da se pominje i DEA koja je vrlo referentna u Sjedinjenim Američkim Državama, mislim da je to trebalo da se pojavi u Crnoj Gori, jer je to zaista dramatično. Po meni je to dramatično, a u svakom slučaju, ja kažem opet, ne bih kometarisao ni uređivačku politiku svih medija, osim javnog servisa u Crnoj Gori, onog kojeg plaćaju svi građani, koji bi trebalo da radi za sve gradjane. To je suština priče na koju sam htio da stavim težište.“
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG