Dostupni linkovi

Kampanja bez ključnog motiva


Promotivni spot Bloka za zajednicu sa Srbijom, koji je ujedno i bilbord u kojem su ljudi koji sačinjavaju mapu Crne Gore, a od kojih su neka lica i multiplikovana, zvuči ovako:

„Naša čast. Naše ime. Naša prošlost. I budućnost. Naša ljubav. Naša vjera. Naše gore. Naše more. Naša zemlja. Crna Gora nije na prodaju. Ima nas više nego dovoljno da kažemo - ’Ne’.“

U medijskom pulu Bloka za očuvanje Državne zajednice Slavko Živković imao je pripremljen odgovor na pitanje zašto se u referendumskoj kampanji Bloka za očuvanje Državne zajednice nigdje ne pominje zajednica sa Srbijom, već isključivo i slika i riječ govore o Crnoj Gori, što bi za svakog manje upućenog posmatrača djelovalo kao kampanja za nezavisnost:

„Ko se to zabrinuo da nijesmo jasni u porukama, vjerovatno naši protivnici, jer oni imaju najviše razloga za brigu. Zna se koja je zajednička država. I zna se ko želi da je ruši. Tom njihovom poslu jasno kažemo –’Ne’ . To je negacija svega što oni čine i namjeravaju da učine. A koliko nas ima i ima li nas dovoljno u to će se uvjeriti 21. maja.“

RSE: Gospodine Živkoviću, samo da Vam postavim jedno kratko potpitanje ......

ŽIVKOVIĆ: Ne bih ja sada. Ja sam samo za ovu izjavu bio zadužen.

Čitavu kampanju Bloka za zajedicu osmislila je poznata beogradska marketinška agencija „Inkognito“, koja je za crnogorsku koaliciju „Zajedno za Jugoslaviju“, koju su sačinjavale iste stranke iz unionističkog bloka, već radila kampanju 2001. godine. Među klijentima ove agencije iz politike su bili i Demokratska opozicija Srbije, kao i Demokratska stranka Srbije srpskog premijera Vojislava Koštunice. Pozvali smo predstavnike agencije „Inkognito“ i zamolili da nam obrazlože zbog čega su se odlučili na takvu koncepciju kampanje u kojoj se nigdje ne pominje zajednica sa Srbijom, iako je to referendumski cilj Bloka za zajedničku državu. Prvo su nam saopštili da ne daju telefonske izjave, a nakon što smo iskazali spremnost da dođemo do njih i snimimo odgovor, zamoljeni smo da pitanje proslijedimo faksom nakon čega će nam se javiti. Do momenta slanja ovog izvještaja povratnu informaciju iz te Agencije nijesmo dobili.

Na drugoj strani, u Bloku za nezavisnost smatraju da se radi o neuspjelom pokušaju manipulacije kojom se, prema riječima Branilava Radulovića, dijelu građana Crne Gore na emocijama prema Crnoj Gori, toj istoj Crnoj Gori pokušava reći ’Ne’:

„Najbolji komentar se može napraviti ako se pogledaju njihovi bilbordi. Gdje piše „Blok za zajedničku državu SCG“? Ako nemate naočare ili se skroz ne približite bilbordu taj font slova ne možete da pročitate, ali je očito i jako se vidi ono ’Ne’ i karta Crne Gore i njihovi klonovi na toj karti, gdje su neke ljude multiplicirali, pa ispada da ih više ima nego što ih ima, ali to je zasigurno njihov problem. Evidentno je da oni pokušavaju na nekoj emociji prema Crnoj Gori toj istoj Crnoj Gori reći ’Ne’. To je prosto kontraproduktivno, konfuzno.“

RSE: Da li mislite da je takav vid kampanje eventualno osmišljen da utiče na dio neopredjeljenog biračkog tijela, kao i dio Demokratske partije socijalista za koji predstavnici bloka za Zajednicu vjeruju da bi ih mogli podržati?

RADULOVIĆ: Više nego uočljivo vidi se rukopis gospodina Predraga Bulatovića koji se sprema da bude ozbiljna stranka u suverenoj Crnoj Gori. Dakle, jedan maltene suverenistički plakat lišen onog ’Ne’. A kod njega ’Ne’ obično znači ’Da’. Tako da, u svakom slučaju, biće to jedan lijep plakat za SNP u suverenoj Crnoj Gori kada krenu u neke izborne utakmice i evidentno je da sam gospodin Bulatović postaje svjestan da protv Crne Gore se ne može.
XS
SM
MD
LG