Dostupni linkovi

Srpska strana protiv albanskog predloga za Mitrovicu


Predlog da podeljena Kosovska Mitrovica bude uređena kao jedna opština sa dve podopštinske jedinice, za člana beogradskog tima za pregovore o statusu Kosova Marka Jakšića predstavlja podelu jer su, navodi on, Albanci u minulih sedam godina nudili više rešenja za podeljenu Kosovsku Mitrovicu u kojima je suština bila da iz južnog pređu u severni deo grada sa srpskom većinom:

„Pošto su očistili sve Srbe u južnom delu grada, sada raznim političkim podvalama i manipulacijama - od toga da žele neki poseban distrikt, pa, zaboga, oni mnogo vole Srbe pa žele jednu zajedničku opštinu da žive sa Srbima... Mislim, to je za nas pluskvamperfekat, to je za nas davno prošlo vreme. Mi nemamo nameru da ulazimo u jedan takav brak, imajući u vidu iskustvo drugih opština - Prištine, Peći i svih drugih - i način na koji su Srbi proterani i najureni iz svojih gradova, iz svojih postojbina.“

I predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova Milan Ivanović takođe jasno navodi da Srbi u severnom delu Mitrovice ne prihvataju plan kosovskih institucija. „Ne želimo da budemo u opštini u kojoj bi Albanci i dalje imali dominaciju. Naš predlog je suštinska decentralizacija u kojoj bi severeni deo Mitrovice postao opština“, ističe Ivanović:

„Mi možemo da imamo nezavisnu opštinu severna Mitrovica. Da li ćemo se mi, možda, udružiti s opštinom Zvečan, koja je na samo kilometar od severnog dela, to je pitanje za građane te dve opštine, odnosno građane severne Mitrovice i Zvečana. Znači, ovo je samo jedna obična podvala, jedan albanski predlog koji nije u našem interesu i koji ćemo sigurno odbaciti.“

Uverenje kosovskih Srba je da predlog iz Prištine sigurno neće dobiti podršku Beograda. Tome u prilog mogu se dodati stalne tvrdnje vlasti u Beogradu da su srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji ugrožena osnovna ljudska prava i da je za njen opstanak ključno postizanje sporazuma o decentralizaciji. Niko od zvaničnika vlade i pregovaračke delegacije nije bio dostupan za komentar.

Aleksandar Popović, iz Centra za regionalizam, koji je svojevremeno izradio program decentralizacije Kosova, kaže da je ponuda od dve opštine neka vrsta ustupka srpskoj zajednici, u kojoj niko ne bi trebalo da bude na gubitku:

„Pa, ja mislim da je to jedno realno rešenje. Mi imamo sličan primer sa podeljenim Mostarom, gde smo imali dva potpuno odvojena dela grada, hrvatski i muslimanski, s tim što je tamo visoki predstavnik pričekao da stvari malo legnu na svoje, tako da se tek kasnije ušlo u proces objedinjavanja, s tim što su opet ostale opštine, a napravljena je jedinstvena gradska uprava, tako da je to neki zapravo sličan model. Verovatno ima tu i ustupka srpskoj zajednici, ali mislim da je ponuda dobra i funkcionalna, jer grad ipak, bez obzira na to što je sada podeljen i mostom i podeljen tim etničkim linijama, mora funkcionisati i kao jedna celina. Znači, niko nije na gubitku u celoj toj priči ako se takvo rešenje na kraju usvoji.“

Naredni sastanak delegacija Prištine i Beograda o decentralizaciji zakazan je za 4. maj, kada će se razgovarati o stvaranju novih opština, opštinskim granicama i posebno o rešenju za Mitrovicu.
XS
SM
MD
LG