Dostupni linkovi

Mitrovica sa dve opštinske jedinice


Rešenje za podeljenu Mitrovicu se može naći formiranjem dve jedinice u okviru jedinstvene opštine. To je predlog pregovaračkog tima Prištine u procesu decentralizaciji vlasti na Kosovu. Predsednik Kosova i predsedavajući tima, Fatmir Sejdiu izjavio je kako je najvažnije realizovati integraciju grada:

“Naš cilj je da grad Mitrovica zadrži svoju celovitost, a da njen organizacioni karakter ima dve važne jedinice u okviru jedne opštine ujedinjenog grada.”

Ovo je predlog sa kojim će kosovska delegacija nastupiti na razgovorima u Beču 4. maja. U okviru četvrte runde pregovora o decentralizaciji, predstavnici Prištine i Beograda će razgovarati o granicama opština, stvaranju novih opština sa srpskom većinom, a posebno će se dotaći problem Mitrovice, koja je od 1999. godine podeljena na albanski južni i srpski severni deo.

Predsednik Sejdiu je rekao da se ne zna tačan broj novih opština, istakavši da one moraju biti u skladu sa kosovskim zakonima i ekonomski održive, poštujući etnički princip. Sejdiu je kazao da bi Skupština u što skorijem roku trebalo da priremi neophodno zakonodavstvo, kojim će se predvideti tetirorijalna organizacija Kosova.
XS
SM
MD
LG